52% от гласувалите за Brexit искат Джонсън да наруши закона

Според тях британският премиер не трябва да се съобразява с парламента и да иска ново отлагане на Brexit

Снимка: БТА
15:34 10.09.2019
Над половината от британските граждани, гласували за излизане на Великобритания от ЕС, смятат, че премиерът Борис Джонсън трябва да наруши законодателството и да не поиска от Брюксел ново отлагане на датата за Brexit. Това става ясно от ново допитване на британската социологическа агенция с международно присъствие YouGov.

Миналата седмица депутатите приеха закон, с който задължават Джонсън да поиска ново отлагане на Brexit до 31 януари 2020 г. Затова сега британският лидер е изправен пред следния избор – дали да наруши обещанието, което му донесе премиерския пост (да извади Великобритания от ЕС на 31 октомври със или без споразумение), или да наруши новоприетия закон. След дни на спекулации изглежда, че Джонсън ще се съобрази с документа, тъй като според информация на в. Times няколко от министрите са го предупредили, че ще подадат оставки, ако не го направи.Въпреки това мнозинството от гласувалите в подкрепа на Brexit смята, че премиерът трябва да наруши закона, отказвайки да поиска от ЕС ново отлагане на датата за излизане на Великобритания. 52% от предпочелите излизане от ЕС на референдума през 2016 г. смятат, че Джонсън не трябва да спазва новоприетия от депутатите закон, докато само 28% мислят, че трябва да се съобрази.

Това е единствената група, мнозинството от която е готово да подкрепи незаконни действия на британския премиер. Когато анкетираните бъдат разделени по партийни предпочитания, отново сравнително висок процент от поддръжниците на управляващата Консервативна партия (50%) биха одобрили ход на Джонсън да не поиска ново отлагане на Brexit.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Лондон | Брюксел | депутати | Борис Джонсън | излизане на Великобритания от ЕС | споразумение за брекзит | отлагане на Brexit

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини