Партийната субсидия от 1 лев влиза за окончателно гласуване в парламента

Депутатите вот Бюджетната комисия отхвърлиха предложенията за 0 лева на глас и за фиксирана сума от 1.5 млн. лв. годишно

15:08 20.06.2019
Въпреки че почти всички партии разкритикуваха намаляването на партийната субсидия на 1 лев на глас, а и самите вносители от ГЕРБ имат особено мнение, промените в Закона за политическите партии и Закона за държавния бюджет за 2019 г. минаха и на второ четене в Бюджетна комисия. Предстои последното гласуване – на второ четене в пленарна зала, където също могат да се правят промени в движение.

Съгласно измененията от 1 юли партийната субсидия вече няма да е 11 лева, както е сега, а 1 лев. Също така за последните две тримесечия партиите ще получат пари само за гласовете, които са спечелили реално, а не както досега – да си разпределят и гласовете, спечелени от формациите, които не са успели да вкарат депутати в Народното събрание.

Със следващия Закон за бюджета, който се променя всяка година, размерът на субсидията все пак може да бъде променена на колкото пожелаят депутатите.

По време на днешното заседание на Комисията бе отхвърлена идеята на ДПС субсидията да бъде намалена до 0 лева, но се прие идеята да се премине към отворено финансиране на партиите по американски модел, т.е. всяко физическо или юридическо лице да има право да дарява средства на формациите. Отпадна предложението на ВМРО да има фиксирана сума за партиите и тя да бъде 1.5 млн. лв. годишно.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Менда Стоянова | партийни субсидии | субсидии за партии

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини