Пазарите очакват фискалните стимули в Германия

В края на сесията индустриалният индекс Dow Jones записа ръст от близо 250 пункта, преминавайки отново кота 26 000

Снимка: БТА
В първия ден от новата седмица американските фондови пазари продължиха доброто си представяне. Доходността по щатските държавни ценни книжа продължи да се отдалечава от рекордните си дъна, а новината, че САЩ удължават с 90 дни облекченията по санкциите срещу Huawei допринесе за добрите резултати. Пазарите бяха повлияни и от очакванията за фискални стимули в Германия, както и новината от събота, че Китайската централна банка ще подобри механизма, използван за определяне на основната лихва по кредитите от този месец.

В края на сесията индустриалният индекс Dow Jones записа ръст от близо 250 пункта, преминавайки отново кота 26 000. Широкият S&P500 и технологичният NASDAQ напреднаха със съответно 1.2% и 1.4%. Акциите на американските банки също приключиха на положителна територия в унисон с доходността по държавните облигации. Тези на Bank of America прибавиха близо 0.9%, а книжата на Citigroup пък увеличиха стойността си с 1.3%.

Новината за удължаването на облекченията даде тласък и на акциите на производителите на чипове. Книжата на On Semiconductor и AMD скочиха съответно 2.7% и 1%. Акциите на Apple също поскъпнаха с близо 1.9%, а тези на Micron Technology – с 3.4%. Европейските пазари също се отчетоха с добър старт на седмицата. Паневропейският индекс Stoxx 600 прибави над 1%, като всички сектори и водещи борси записаха ръстове. Немският DAX и френският САС поведоха победителите с повишения от съответно 1.32% и 1.34%. Британският FTSE100 също финишира на зелено, въпреки че пазарите бяха повлияни и новината за изтеклите в общественото пространство правителствени документи, в които се отправят предупреждения за масов недостиг на стоки във Великобритания.

На пазарите за суровини щатският петрол поскъпна с над 2%, преминавайки отново $56 за барел. Завърналият се рисков апетит сред инвеститорите очаквано понижи цената на златото, като в края на деня ценният метал загуби над 1% от стойността си.

Акценти днес

Пазар на облигации - САЩ

В отсъствието на значими икономически събития вероятно дълговият пазар на САЩ отново ще бъде основна движеща силна за фондовите борси. Доходността по американските 10-годишни и 30-годишни ценни книжа нарасна в понеделник до 1.6% и 2.08%, което облекчи временно инвеститорите, но всяко ново доближаване до рекордните дъна е възможно да доведе до силна волатилност. Неблагоприятно развитие на търговските преговори между САЩ и Китай също е възможно да бъде катализатор, който да насочи инвестициите към по-ниско рискови активи като облигациите.

Инструмент на фокус - Fiat Chrysler Automobiles

На седмична база можем ясно да видим как акцията на автомобилния гигант се движи в добре изразен низходящ тренд, като 50-седмичната средна ограничава всеки от последните опити за поскъпване. В момента цената се намира в поредната вълна разпродажби, която очакваме да приключи около психологичното ниво от 11 евро. При подобен сценарии и наличие на бичи сигнал, покупка на акцията ще открие добра възможност за вход в средносрочна дълга позиция.

USD/JPY

В края на месец юни валутната двойка успя да пробие съпротивата на низходящата тренд линия, но несигурността на финансовите пазари попречи на формирането на възходящ тренд. Съпротивата на 50-дневната подвижна средна доведе до ново дъно, като този път низходящата тренд линия прие ролята на подкрепа. Възходящото пресичане на индикатора MACD ни кара да смятаме, че следва период на поскъпване, като при покупка е желателно печалбите да бъдат прибрани малко над ниво 107.00. 

XAGUSD

Кратък период на колебливо представяне изведе цената на среброто близо до тест на подкрепящата движението възходяща тренд линия и 50-периодната експоненциална средна. Смятаме, че подкрепата е достатъчно силна за да продължи тренда на поскъпване. Вход в дълга позиция е удачен, като целта ще бъде достигане до нов локален максимум около цена от $17.50 за тройунция.

DAX

След като проби под нивата на възходящия си тренд и 200-дневната ЕМА, немският индекс се намира в зона на значителна корекция. Бичи настроените инвеститори е желателно да бъдат предпазливи, тъй като през изминалата седмица DAX формира второ по-ниско дъно, давайки индикация за начало на нов низходящ тренд. Този сценарии ще бъде невалиден, ако в предстоящите дни котировките успеят да достигнат нов локален максимум над 11 800 пункта.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.

Източник: http://www.elana.net/bg/trading/index.html

Етикети: борсови индекси | цена на акции | пазар на акции

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини