Петкова не вижда спекулации с цената на тока за бизнеса

Тя посъветва отново фирмите да купуват с дългосрочни двустранни договори

09:14 05.07.2019

Няма спекулации с цената тока за бизнеса. Това обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред Нова тв по повод обвиненията на представители на фирмите у нас, че цените на свободния пазар се манипулират и статистиката сочи, че са в пъти по-високи от тези в европейските държави. Тя не отговори на обвиненията на бизнеса, че НЕК манипулира търгове в полза на голям енергиен играч на борсата. И препоръча за по-голяма прогнозируемост бизнесът да сключва дългосрочни договори за доставката на ток.

Според Петкова шефът на НЕК Петър Илиев е добър професионалист и си върши добре работата - по повод подадената от него оставка, която после не беше приета от борда на Българския енергиен холдинг. 

„Българският бизнес е изключително важен за нас. Той има възможност да получава намаление от цената на електроенергията още от края на 2015 г. Нашето правителство взе много ясно и категорично решение за това, бизнесът да може да използва държавна помощ, която европейското законодателство позволява. Тя е свързана с разходите, които се правят във връзка с енергията от възобновяеми енергийни източници, които влизат в компонента на цената на еликтроенергията”, коментира Петкова.

„Стотици са фирмите в България, които се ползват от тази отстъпка. В рамките на тази компонента отстъпката достига до 85%”, каза още тя.

Петкова обясни, че пазарът на електроенергия в България е разделен на два сегмента. „Единият е пазарът за битови потребители, на който цената се определя от КЕВР и малкият бизнес, който е присъединен към мрежи ниско напрежение. Бизнесът и индустрията от 2012 г. купува своята електроенергия от свободния пазар”, посочи тя.

По думите й от 2016 година у нас има борса за търговия с електрическа енергия. „Тя разполага с три платформи за търговия – платформата „ден напред”, платформа за търговия в рамките на деня и платформа за двустранна търговия. Това, което се случва като проблем, и се наблюдава в началото на всеки месец, се случва в търговията „ден напред””, категорична бе тя.

Според Петкова това не е платформа, на която бизнесът трябва да закупува своята електрическа енергия изцяло. „По-предвидимо и устойчиво като решение е да се закупува енергия на платформата на базата на двустранни договори, а на платформата „ден напред” трябва да се закупуват количества енергия, които в определен момент не достигат”, категорична е Теменужка Петкова.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ток | цени | електричество | НЕК | договори | Теменужка Петкова

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини