Правен вакуум спря продажбата на месечни е-винетки за камиони

Това е предвидено в момента действащия Закон за пътищата, който предстои да бъде променен

Едномесечните винетки за камиони над 3.5 тона са спрени от продажба, обяви регионалният министър Петя Аврамова в отговор на въпрос на депутата от БСП Георги Свиленски. Причината е, че според сега действащия Закон за пътищата от 16 август тежкотоварните автомобили и автобуси трябва да се таксуват чрез новоизграждащата се тол система, а не чрез винетни стикери. Също така е записано, че месечните е-винетки спират да се продават един месец преди влизане в действие на дългоочакваната система.

Тя обаче ще се забави с над шест месеца и според новите разчети на управляващите и АПИ, тол системата ще заработи на 1 март 2020 г. За това обаче се налага да бъде променен Законът и да бъдат променени сроковете. Към момента законопроектът е приет на първо четене. Предстои да мине през комисия и през второ гласуване в зала. Едва когато депутатите приемат поправките, месечните винетки ще могат да бъдат пуснати отново.

Дотогава обаче шофьорите на камиони и автобуси ще трябва да купуват по-краткосрочните стикери, които съответно са и по-скъпи.

„АПИ, изпълнявайки закона, е спряла продажбата на едномесечните електронни винетки за българските превозвачи“, обясни от трибуната на парламента Петя Аврамова.

„Продават се само дневни и седмични винетки. Хаосът с тол системата в момента е пълен. Предупреждавахме ви за този хаос и от днес той е факт“, коментира от парламентарната трибуна Свиленски.

По думите на Аврамова обаче браншът е уведомен. Тя обяви, че се надява на 23 юли /вторник/ промените в Закона за пътищата да бъдат "придвижени до Държавен вестник и обнародвани". Регионалният министър припомни, че промяната в закона ще бъде гледана днес на второ четене в регионалната комисия.

Системата за таксуване на тежкотоварни превозни средства бе отложена за 1 март, като от 16 август тази година започват реалните ѝ тестове. Все още няма ясен обхват и размер на тарифите, а вчера след втория Обществен консултативен съвет по внедряване на системата стана ясно, че ще се създаде работна група с членове на Националното тол управление, Агенция "Пътна инфраструктура" и експерти от бранша, която да обсъжда двете най-наболели теми. До 10 дни се очаква Комисията да излезе с предложения за тарифи, които все още ще бъдат тестови, коментира зам.-министър Николай Нанков.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: АПИ | превозвачи | такси | тестове | МРРБ | тол система | Росен Желязков | транспортен бранш | Петя Аврамова

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини