Проф. Вучева: Делът на лошите кредити в България намалява

Експертът не очаква криза в сектора или страшна депресия

08:38 26.08.2019
Делът на лошите кредити  в България намалява и макар да има хора, които не се справят с погасителните срокове, процентът им не е толкова голям, че да повлияе на банковата система. Това каза проф. Кристина Вучева в ефира на bTV тази сутрин. 

„Не сме в ситуация, в която да се плашим, че има много кредити и хора, които не искат да ги връщат“, каза тя. Според нея българските банки удовлетворяват изискванията на Европейската централна банка и няма причина за безпокойство. 

По повод новите правила, влезли в сила от юни 2019 г., според които забавена вноска автоматично вкарва кредитополучателя в „черен“ списък, според нея в това няма нищо притеснително. Дори човек да попадне в такъв, винаги може да излезе от него, смята Вучева и обяснява, че „банките нямат изгода да изгонят клиентите си“. 

Вучева отхвърли хипотезите за страшна криза в сектора. „Институциите имат опит, а обективният анализ показва, че страшна депресия няма да се случи“, каза проф. Вучева. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: криза | лоши кредити | черен списък | проф Кристина Вучева | кредите

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини