Земеделците използват все повече еднодневни договори

Все повече сектори настояват държавата да им позволи да сключват такива контракти

Снимка: Economic.bg/ Архив
Интересът към сключването на еднодневни трудови договори в България расте. Това става ясно както от данните на Главната инспекция по труда, предоставени на Economic.bg, така и от заявеното желание на работодатели от селскостопански сектори, които в момента нямат право да сключват такива контракти.

Еднодневните трудови договори бяха въведени през 2015 г. като възможност за регламентиране на сезонната заетост в няколко селскостопански дейности чрез промени в Кодекса на труда. Първоначално еднодневните контракти важаха единствено за отглеждането на плодове и зеленчуци, но впоследствие започнаха да се прилагат и в сферата на розопроизводството и отглеждането на лавандула.

През миналата година броят на използваните образци на еднодневни трудови договори се е увеличил с над 33 хил. бройки спрямо 2017 г., показват данните, които Инспекцията по труда предостави след запитване от Economic.bg. Най-значителен е делът на 8-часовите договори, но значителен интерес има и към 4-часовите контракти.*Данните за 2019 г. са до 8 март.


Повишаващата се употреба на еднодневните трудови договори може да се обясни както с все по-строгия контрол, който упражнява Инспекцията спрямо селскостопанските стопани, така и с желанието на самите работници да излязат на светло, за да си спестят усилията да се крият, че работят „на черно“. Освен това те вече са много по-информирани, отколкото през 2015 г., за условията по еднодневните договори, както и че тези документи не водят до спиране на социалните помощи за безработица и до отписване от Борсата по труда.

Именно на това се дължи и желанието на тютюнопроизводителите да имат право да сключват еднодневни трудови договори. То се е появило още преди години, при въвеждането на този тип документи, но тъй като и до днес не е удовлетворено това желание, те смятат, че е крайно време да се направи нещо по въпроса и очакват стъпки от страна на правителството.

Пред Economic.bg председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите (НАТ) Цветан Филев коментира, че в момента се наблюдава дискриминация спрямо земеделските производители, отглеждащи тютюн, на фона на по-благоприятни условия за труд на овощарите, гледачите на рози и лавандула и т.н. Той добавя, че от години настоява, че както Министерството на труда и социалната политика (МТСП) добави производителите на рози и лавандула към първоначалния списък с култури, при които моггат да се сключват еднодневни договори, така може да се случи и при тютюнопроизводството.

„В момента сме принудени да правим следното: или плащаме на работниците „под масата“, или насаждаме няколко декара домати и пипер и, когато дойде проверка от Инспекцията по труда, се правим, че работим само по площите с домати и пипер“, обясни председателят на НАТ.

Като пример за недобре урегулираната дейност Филев посочи, че от една страна хората с опит в разпознаването на различните видове тютюн и със знания как да ги обработват са по-малко склонни да започнат работа без договор, а от друга – ако някой работник пострада или почине, то за него няма да бъде изплатено никакво обезщетение.

„Може на някои да прозвучи странно и дори нелогично работодатели да искат договори, да предпочитат да плащат някакви осигуровки, отколкото да работят „на черно“, но тютюнопроизводството и в момента е един от най-регулираните сектори в страната, тъй като произвежда акцизна стока“, каза Филев.

Според него е крайно време на тютюнопроизводителите, а също и на зърнопроизводителите, да бъде позволено да сключват еднодневни трудови договори, като компаниите от бранша повече няма да призовават, напомнят и искат, а ще очакват просто кога ще се случи това

„Нали това иска и премиерът Бойко Борисов – бизнесът да излезе на светло? Тази промяна в наредбата за еднодневните договори не може да се отлага повече. През месец май ще разсаждаме тютюна, а през юни, юли и август ще прибираме реколтата. Тогава ще е най-високата заетост при нас“, обясни председателят на НАТ. Той добави, че на проведения на 14 март Консултативен съвет по тютюна към Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) ресорният министър Румен Порожанов е поел ангажимент в сътрудничество с министъра на труда и социалната политика Бисер Петков да регламентират еднодневните договори в тютюнопроизводството.

Според Божидар Петков, председателят на Българската асоциация на малинопроизводителите, ръстът на търсенето на образци за еднодневни трудови договори се дължи на това, че работниците стават много по-информирани за този вид контракти и се чувстват по-сигурни в тях. По-рано мнозинството от работниците са се опасявали, че при сключване на такъв договор, дори само за един ден, ще загубят социалните си помощи. Година след година все повече от тях разбират, че могат да работят до 90 дни годишно на такъв договор без да им бъдат спрени обезщетенията за безработица и без да бъдат отписани от Бюрото по труда. Освен това той добави, че земеделци от региони, където досега Инспекция по труда не е правила редовни проверки, са предупредили, че вече проверки има и еднодневните договори стават все по-предпочитана опция за регламентиране на трудовите взаимоотношения.

„Еднодневните трудови договори, особено след като вече могат да са и 8-часови, и 4-часови, дават по-голяма гъвкавост на работодателите в селското стопанство, затова определено са полезни. Според мен обаче използването на персонални идентификационни карти, чрез които да се отчита почасово колко работят наетите, селското стопанство ще стане още по-гъвкаво, разходите ще се оптимизират допълнително и ще сме още по-конкурентоспособни“, каза Петков.

Той добави, че е предложил идеята си за персоналните карти на различни регионални дирекции на Главната инспекция по труда, както и пред МТСП, но институциите засега са против начинанието, определяйки го като скъпо за въвеждане. Според Петков обаче оптимизирането на заплатите и осигуровките чрез по-точното проследяване на времето, през което е работено, ще оправдае инвестицията.

Въпреки че въпросните персонални карти, наред с други възможни начини за по-голяма ефективност в селското стопанство, вероятно са още по-добри начини за справедливи отношения между работодателите и работниците в сектора, 4-часовите и 8-часовите еднодневни договори се възприемат все по-добре в сферата.

Освен това Инспекцията по труда продължава да прави стъпки за по-лесната им употреба, като за последно през 2017 г. стана възможно земеделските стопани да заявяват еднодневни трудови договори онлайн, по всяко време, дори в извънработното за администрацията.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: селско стопанство | пазар на труда | тютюнопроизводство | Главна инспекция по труда | еднодневни трудови договори | малинопроизводство | овощарство

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини