„Росатом“ обяви готовност да участва в търга за АЕЦ „Белене“

Руската ядрена корпорация планира да участва самостоятелно

Снимка: Росатом
17:45 06.06.2019
Държавната ядрена корпорация „Росатом“ ще участва самостоятелно в търга за строителството на АЕЦ „Белене“ в България. Това е заявил пред журналисти ръководителят на компанията Алексей Лихачов, който участва в Международния икономически форум в Санкт Петербург, цитиран от ТАСС. На форума присъства ии българският президент Румен Радев, който определи проектът за втора атомна електроцентрала на стойност поне 22 млрд. лв. като „неизбежен“.

„Ние ще подадем заявка първоначално сами“, каза Лихачов, отговаряйки на въпроса дали „Росатом“ ще участва самостоятелно или в консорциум.

В момента България разполага с два готови реактора, които държави на съхранение на площадката на АЕЦ „Белене“. За тях бяха платени 1.2 млрд. лв., тъй като при първия кабинет на Бойко Борисов тогавашният директор на НЕК Красимир Първанов е подписал обвързващо споразумение с „Атомстройекспорт“, въпреки че тогава правителството реши да спре окончателно проекта. Заради това споразумение България загуби на първа инстанция арбитража във Франция и отказа да обжалва.

Досега „Россатом“ говореше основно за „подкрепа“ при строителството на АЕЦ „Белене“, като не е споменавана възможността руската компания да се превърне в стратегически инвеститор в централата и да поеме нейното управление.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: АЕЦ Белене | Белене | Росатом | стартиране на процедура | избор на инвеститор

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини