Румъния построи наполовина газопровода между Унгария и България

Проектът на стойност 560 млн. евро ще позволи пренос на 1.5 млрд. куб. м газ до страната ни

14:53 18.07.2019
Румънската държавна газопреносна компания „Трансгаз“ съобщи, че е завършила строителството на 215 км от газопровода БРУА, който ще свързва България с Румъния, Унгария и Австрия, съобщава агенция „Медиафакс“, цитирана от БТА. Това е половината от тръбата, която ще свързва България и Унгария.

Проектът БРУА-Фаза 1, на стойност около 560 млн. евро, предвижда изграждането на тръбопровод, преминаващ през 11 румънски окръга. Тръбата на територията на Румъния е с обща дължина от 550 км и максимален капацитет 1.5 млрд. куб. м годишно в посока България и 4.4 млрд. куб. м годишно към Унгария. 

До момента са завършени 215 км тръбопровод и три компресорни станции - Жупа, която следва да бъде пусната в действие на 1 октомври т.г., Подишор - завършена на 90% с предвидено пускане в експлоатация на 1 ноември 2019 г. и Бибещ - завършена на 80% с предвидено пускане в експлоатация на 17 април 2020 г.

При завършването на Фаза 1 от проекта БРУА ще се осъществява двупосочен пренос на природен газ към България - чрез интерконектора Гюргево-Русе, и към Унгария - чрез интерконектора Хория-Чанадпалота.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: България | Румъния | газопровод | природен газ | пренос | Трансгаз | бруа

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини