Румен Радев наложи вето на финансирането на партиите от бизнеса

Президентът върна за ново обсъждане текстове от Закона за държавния бюджет

12:14 16.07.2019
Президентът наложи вето на финансирането на партиите от бизнеса. Румен Радев върна за ново обсъждане отделни текстове от § 2 и 3 от Закона за изменение на Закона за държавния бюджет за 2019 г.

Радев приветства гражданската позиция за ограничаване размера на финансовата субсидия за партиите. 

„Промените обаче, с които парламентът разреши финансирането на партиите от юридически лица и еднолични търговци, уронват конституционните устои на българската демокрация. Подменя се конституционният модел на политическата система, без да е извършена промяна в Конституцията“, смята президентът.

„С приетите промени партиите стават зависими от бизнеса, който ще финансира тяхното съществуване. Така вместо да изпълняват конституционната си роля да формират политическата воля на народа, партиите закономерно се обвързват с печалбата на стопански субекти, част от която ще се връща при тях като дарения“, пише в съобщение на пресслужбата на Румен Радев.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: бюджет | финансиране | президент | вето | Румен Радев | партии

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини