Руснаци предлагат 10 пъти по-висока цена за съхраняване на природен газ в „Чирен”

Условието е капацитетът на газохранилището да бъде удвоен, а печалбата на „Булгартрансгаз” може да стигне 35 млн. евро

Снимка: Economic.bg/Архив
Руски газови компании предлагат около 10 пъти по-висока цена за съхраняването на природен газ в Подземното газохранилище „Чирен” (ПГХ „Чирен”) от сега действащата, научи Economic.bg. Причините за това са чисто пазарни, но за да не бъде изпуснат моментът, трябва спешно да бъде ускорено забавеното с години удвояване на капацитета на газохранилището от сегашните 550 млн. на 1 млрд. куб. метра.

Необходимостта от съхраняването на големи количества природен газ в Югоизточна и Централна Европа нараства с всеки изминал ден, коментира газов експерт. Именно поради това вече има деклариран изключително сериозен интерес за нагнетяването на големи количества синьо гориво в ПГХ „Чирен” след бъдещото му разширение, и то на фантастично висока цена – от порядъка на 60-70 евро за 1000 куб. м гориво.

Хранилището трябва да бъде разширено и за да се гарантира възможността му да балансира сезонните колебания в налягането на газа в тръбата, пренасяща суровината от „Турски поток“ през България към Западна Европа, т. нар. „Балкански поток“. След като преди по-малко от месец „Булгартрансгаз“ подписа договор със саудитската фирма „Аркад“ за изграждането на проекта, той на 99.9% ще бъде осъществен, въпреки голямото забавяне, свързано с жалбите.

Разширението на ПГХ „Чирен“ изглежда най-логичният вариант за балансиране на сезонните колебания на газоподаването - както по бъдещия транзитен газопровод от Турция към Централна Европа, така и за българските потребители. На първо място, изграждането на нови хранилища на мястото на вече изчерпаното газово находище „Галата” или в каверните на изоставени поморийски солници засега си остават на ниво „идеи”.

Второ, руският гигант „Газпром експорт“ съвсем скоро ще се нуждае от нови хранилища за съхраняване на природен газ в Източна Европа с общ капацитет около 20 млрд. куб. метра, тъй като, макар и с известно забавяне, с голяма вероятност ще прекрати транзита на синьо гориво през Украйна.

Именно тези конюнктурни пазарни условия са заставили руснаците да предлагат посочените по-горе фантастични цени. Според наши газови експерти от удвояването на капацитета на ПГХ „Чирен” държавната газова компания „Булгартрансгаз” – оператор на хранилището, ще печели около 35 млн. евро годишно. При това използването на 50% от капацитета на хранилището от „Газпром експорт” или друга руска компания категорично няма да противоречи на последните изисквания на Брюксел за либерализация на газовия пазар в ЕС.

Според информация от Министерството на енергетиката удвояването на капацитета на газохранилището би трябвало да приключи най-късно до края на 2024 г. Преди време министър Теменужка Петкова посочи в парламента като причината за забавянето на разширението обжалването на един от участниците в обществената поръчка за провеждането на 3D сеизмичните проучвания на ПГХ „Чирен”, въз основа на които ще бъдат определени и точните места на бъдещите сондажи на разширението. Тези специализирани проучвания все още не са приключили, информираха от „Булгартрансгаз”.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Чирен | газохранилище | газово хранилище

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини