С промените в Закона за авторското право нарушителите вече ще бъдат реално наказвани

Заради пробойни в Закона в последните години над 80% от производствата са били спрени

19:47 06.06.2019
Нарушителите на Закона за авторското право ще бъдат реално наказани с промените, които бяха приети вчера в Закона за авторското право. Това заяви пред NOVA изпълнителният директор на „ТеРаПро“ Велизар Соколов – Заки. „Този законопроект, който вчера стана закон, беше много необходим и дори малко закъсня. Той се опитва и вярвам, че ще успее, да реши едни доста сериозни дефицити в областта на правоприлагането, когато става въпрос за авторско право и сродните му права”, коментира той.

Приетите вчера изменения в Закона за авторското право и сродните му права ще променят към по-добро медийната среда у нас и ще предложат по-качествен продукт на зрителите. Промените са значителни, защото на практика те засягат всички участници в процеса на създаване и дистрибуция на телевизионно съдържание (телевизии, регулатори, носители на авторски права, кабелни оператори, зрители).

Очаква се тези промени да направят кражбата на авторските права значително по-трудна, което ще се отрази негативно на кабелните оператори, които оперират в сивия сектор. От друга страна промените ще позволяват на легалните доставчици на ТВ съдържание да предложат по-качествена продукция на зрителите, а носителите на права да получават полагащото им се възнаграждение.

По думите на Соколов в последните 5 години над 80% от образуваните производства за подобни нарушения са били спрени, защото не са могли да бъдат връчени лично на извършителя. С промените в Закона, контролният орган в лицето на Министерството на културата ще изпраща уведомление за образувано производство по пощата и по електронната поща. В специален списък на интернет портала на ресорното министерство също ще бъдат качени нарушителите и ако в 14-дневен срок те не са явят, за да си получат акта, ще има санкции, обясни Заки. 

„Крачката е доста голяма и навременна. Надяваме се тези 80% неприключили производства да не са 80%, а 10% и ширещото се усещане за ненаказаност да започне да изчезва”, каза още Велизар Соколов.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: промени | Закон за авторското право | Велизар Соколов | образувани производства

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини