САЩ изключи Турция от програмата за F-35

Вашингтон и съюзниците смятат, че американският самолет не може да съжителства заедно с руската установка С-400

Снимка: БТА
08:50 18.07.2019
Съединените щати обявиха официално, че изключват Турция от програмата за доставка на изтребители F-35 заради купената от Русия противоракетна система C-400. Решението на Пентагона беше очаквано, след като миналата седмица първите части на руските установки започнаха да пристигат във военновъздушната база „Муртър“, намираща се северозападно от Анкара.

„САЩ и други партньори в програмата за F-35 са съгласували решението Турция да бъде изключена от програмата“, каза за брифинг Елън Лорд, заместник-министър на отбраната, отговорен за придобиване и поддържане.

Министерството на външните работи на Турция заяви, че този ход е несправедлив и може да засегне отношенията между двете страни.

Елън Лорд каза, че преместването на веригата за доставки на изтребителя ще струва на САЩ между 500 и 600 млн. долара под формата на еднократни инженерни разходи.

„В Турция се правят над 900 части от F-35“, каза тя, добавяйки, че веригата за доставки ще премине от турски към американски фабрики. „Турция със сигурност и за съжаление ще загуби работни места и бъдещи икономически възможности от това решение“, добави Лорд.

Изтребителят F-35, най-напредналият самолет в арсенала на САЩ, се използва от НАТО и други съюзници на САЩ.

Вашингтон е загрижен, че едновременното използване на установките C-400 и F-35 ще позволи на Русия да придобие твърде много вътрешна информация за стелтната система на самолета.

„F-35 не може да съжителства с руска платформа за събиране на разузнавателни данни, която ще бъде използвана, за да научи за нейните напреднали способности“, се казва в изявление на Белия дом по-рано в сряда.

След изявлението на Пентагона, министерството на външните работи на Турция заяви: „Приканваме Съединените щати да поправят тази грешка, която ще отвори непоправими рани в стратегическите отношения“.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: програма | С-400 | Ф-35 | американска програма

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини