САЩ не се присъединиха към глобалното обещание за ограничаване на насилието онлайн

Facebook, Google, Twitter, Microsoft и Amazon подписаха споразумението

Снимка: БТА
12:12 16.05.2019
Някои от най-големите технологични компании в света подписаха ново споразумение за борба срещу разпространението на терористични и екстремистки послания на техните платформи. Администрацията на Белия дом отказа да се присъедини към тристранното споразумение. Стъпката идва след нападенията в джамии в Крийстчърч, Нова Зеландия, предавани на живо във Facebook. 

Сега Facebook, Twitter, Google, Microsoft и Amazon се присъединяват към т.нар. „Крийстчърч призив“ – пример за усилието на световните лидери и технологичните компании за борбата им срещу насилието онлайн. Споразумението бе обявено след среща в Париж, организирана от френския президент Еманюел Макрон и премиера на Нова Зеландия Джакинда Ардерн. 

За разлика от САЩ, 17 правителства по света подписаха споразумението. Белият дом заяви в изявление, че „ние продължаваме да подкрепяме общите цели“, но „в момента Съединените щати не са в състояние да се присъединят към писмото за потвърждение“.

„Насърчаваме технологичните компании да налагат своите условия за използване и стандарти на общността, които забраняват употребата на техните платформи за терористични цели“, се казва в изявление на Службата за наука и технологии на Белия дом, цитирано от Mashable.

Според споразумението Facebook, Google, Twitter, Microsoft и Amazon се съгласяват да спазват план от девет части, според който се ангажират да набележат начини за проверяване на стрийминга на живо, така че да се намали рискът от разпространение на терористично и екстремистко съдържание онлайн.

По-рано Facebook обяви, че затяга правилата за излъчване на живо, като предвижда забрана за стрийминг на потребители, нарушили общностните правила на социалната мрежа. 

Компаниите се ангажират да работят и с неправителствените организации, държавни служители и образователни организации, така че да информират по-добре потребителите за проблемите и да направят инструментите за докладване на такова съдържание по-широко достъпни.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Google | САЩ | facebook | тероризъм | Twitter | споразумение | социални мрежи | разпространение | Крийстчърч | насилие онлайн

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини