САЩ отпусна значително примката около врата на Huawei

Компанията все пак остава в „черния списък“

Снимка: БТА
11:04 10.07.2019
Администрацията на президента Доналд Тръмп  обяви значително намаляване на ограниченията си върху американските компании, продаващи на Huawei, заявявайки, че забраната ще се прилага само за продукти, които са свързани с националната сигурност.

Този ход бележи голяма победа за технологичните компании, които лобираха за отмяната на ограниченията заради желанието им да продължат да правят бизнес с Huawei. Стъпката идва, след като през юни Тръмп се срещна с китайския си колега Си Дзинпин по време на срещата на върха на Г-20. Двамата се споразумяха за възобновяване на търговските преговори между двете страни, а американският президент заяви, че ще премахне Huawei от „черния списък“ на САЩ.  

Във вторник търговският секретар Уилбър Рос каза, че Вашингтон ще издаде лицензи на компаниите да продават продуктите си на китайския производител на телекомуникационно оборудване при определени условия. „За да приложи директивата на президента от срещата на върха на Г-20 преди две седмици, (американското министерство на търговията) ще издаде лицензи, в случаите когато няма заплаха за националната сигурност на САЩ“, каза Рос, цитиран от Irishtimes. 

Той обаче уточни, че Huawei няма да бъде премахната от въпросния списък, което означава, че компаниите все още трябва да кандидатстват за лиценз. „Самата Huawei остава в списъка на предприятията и съобщението не отменя обхвата на елементите, изискващи лицензии от тъговския отдел, нито презумпцията за отказ“, коментира Рос. Като цяло идея да се постигне уверение, че не се прехвърлят приходи от САЩ към чужди фирми. 

Въпросните специални лицензии се появиха през май, когато Тръмп обяви, че американските компании трябва да кандидатстват за такива, за да продават продукцията си на Huawei. Мярката дойде след провала на търговските преговори с Китай. Съгласно условията на забраната, местните играчи трябва да се сдобият с лиценз за продажба на всичко, което е направено в САЩ, но и за неща, които са направени в чужбина, за които се счита, че засягат националната сигурност. 

Преди две седмици обаче Тръмп обърна платната след срещата си със Си в Осака. Обещанието му за Huawei дойде като проява на добра воля затова, че двамата си стиснаха ръцете за подновяване на преговорите между САЩ и Китай. 

Американският президент каза, че американските компании ще могат да продават на Huawei, но не уточни как ще стане това. Последваха дни, в които нямаше яснота какво изобщо се случва. 

Говорейки на събитие във вторник, Лари Кудлоу, икономически съветник на американския президент, каза, че изискванията за лицензиране ще бъдат облекчени, но само „за ограничен период от време“.

Междувременно много американски производители на чипове, които правят своите продукти извън САЩ, намериха как да заобиколят закона и да продължат да продават на Huawei. 

Сегашното отхлабване на хватката предполага, че и другите производители в САЩ ще могат да продават на Huawei. Не е ясно обаче дали играчи като Intel например ще могат да продават програмируеми чипове за 5G мобилни мрежи, ако тези компоненти се счетат за чувствителни за националната сигурност. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: САЩ | продажба | компании | Huawei | черен списък

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини