САЩ: Ракетната програма на Пхенян е финансирана чрез кибератаки срещу нас

Изплащането на откуп на хакерите повдига някои етични въпроси

21:07 13.09.2019
Министерството на финансите на САЩ заяви в петък, че хакерски групи, организирани от Северна Корея (или още Корейска народно-демократична република /КНДР/), атакуват критична инфраструктура, като черпят незаконни средства, които отиват за финансирането на оръжейните и ракетните програми на страната, предава CNBC. 

Вашингтон смята, че те са били подкрепени от комунистическото правителство на Северна Корея. На групировките са наложени санкции от американската държава. 

Според информацията групите са пускали Рансъмуер – софтуер за изнудване, чрез който се кодира информацията в устройството, а в замяна на отключването ѝ похитителите искат нещо, най-често пари. 

Етичните проблеми пред организациите, станали жертва на хакерските атаки, се задълбочават от това, че ако решат да платят откупа, парите ще отидат за финансирането на ракетната програма на Северна Корея. 

Три са хакерските групи, отговорни за злонамерените кибернападения от Северна Корея, казват още от американското финансово ведомство. Това са “Lazarus Group”, “Bluenoroff” и “Andariel”. 

Според информацията една от тях стои зад мащабната атака WannaCry от 2017 г., която коства на компании и правителства стотици милиони долари. 

“Министерството на финансите предприема действия срещу хакерски групи от Северна Корея, които извършват кибератаки, за да подкрепят незаконните оръжейни и ракетни програми”, се казва в правителственото съобщение. 

От ведомството уверяват, че страната ще продължи да налага санкции на Северна Корея и ще работи с международната общност за подобряване на киберсигурността на финансовите мрежи. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: САЩ | хакерска атака | кибератака | Северна Корея | ракетна програма | рансъмуеър

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини