Сделката ЕС-Меркосур застрашава европейското земеделие

Споразумението освен това може да доведе до появата на нови пестициди и болести в Европа

Снимка: Unsplash
13:59 04.07.2019
Двайсет години след началото на преговорите помежду им, Европейският съюз и южноамериканският търговски блок Меркосур миналия петък договориха споразумение за свободна търговия. Определена като „историческа” от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, сделката сделката предвижда стокообмен на стойност 88 млрд. евро и търговия с услуги за 34 млрд. евро годишно.

Въпреки това документът не удовлетворява всички страни членки на ЕС. Макар френският президент Еманюел Макрон да коментира, че това е „добро споразумение”, което отговаря на френските искания, някои организации в неговата страна не са съгласни.

Франция е най-голямата земеделска сила в ЕС. Фермерските и природозащитни организации в страната редовно изразяваха опасения за риска, който крие един потенциален скок на южноамериканския износ на селскостопанска продукция към Европа. Освен това критиците на споразумението твърдят, че в страните от Меркосур стандартите за земеделските стопани са по-занижени. Именно затова критиците заявяват, че ще се противопоставят на споразумението, освен ако не видят добра проследимост и добри животновъдски практики в сектора на говеждото месо.

„Няма да постигаме съгласие на всяка цена. Историята не е приключила”, коментира френският министър на селското стопанство Дидие Гилъм пред депутатите в Париж. „Ще изчакаме да видим точно какъв е текстът, но искам знаете, че цялото правителство и аз самият ще бъдем бдителни. Няма да съм аз министърът, който принася в жертва френското селско стопанство пред олтара на международното споразумение”, заяви още той.

Последвалият коментар на външния министър Жан-Ив Льо Дриан прозвуча като ехо на думите на Гилъм. Дриан каза, че макар проектът на споразумението да предоставя известни преимущества на европейските износители, предстои да се разбере дали той отговаря на исканията на Франция.

„Червените линии, които начертахме по отношение на споразумението, са неизменими”, заяви френският дипломат №1 пред парламента и добави, че „предстои да се види” дали Париж, след като разгледа подробно сделката, ще я подкрепи. Основният френски профсъюз на фермерите – FNSEA – още във вторник обяви, че е поискал среща с Макрон и че планира протести срещу споразумението между ЕС и Меркосур.

Испанската селскостопанска организация Unió de Llauradors също разкритикува „мракобесието”, в което е било обгърнато договарянето на сделката.

Какво е Меркосур

Меркосур е търговски блок, съставен от южноамерикански държави. Аржентина, Бразилия, Парагвай и Уругвай са пълноправни членове. Венецуела също, но от 2016 г. насам членството ѝ в организацията е замразено. Официално известен като Южен общ пазар, търговският блок е създаден чрез Договора от Асунсион от 1991 г. и с Протокола от Оро Прето от 1994 г.

ЕС от години е най-големият търговски и инвестиционен партньор на Меркосур, както и вторият по големина конкретно при търговията със стоки. С договорения миналия петък търговски пакт се очаква европейските фирми да получат още по-голяма преднина при търговията с южноамериканската търговска организация спрямо страните от останалите части на света.

Въпреки че подробностите в споразумението предстои да бъдат обсъдени и разбрани, вече е ясно, че ЕС ще има голяма полза от понижаването на митата върху стоки като автомобили и вино. Брюксел също така очаква ръст на износа на индустриални продукти към страните от Меркосур.

Южноамериканският блок пък се стреми към ръст на износа на земеделската си продукция в посока ЕС. През годините поетапно на Меркосур ще бъде предоставена нова квота за износ на 99 хил. тона говеждо месо годишно при мито в размер на 7.5%.

Кои земеделски продукти ще бъдат засегнати

Европейският портокалов сок, основно произвеждан в Испания и отговарящ за 14-20% от годишното производство на портокали, ще се конкурира с продукцията на Бразилия – най-големият производител и износител на портокалов сок в света.

Що се отнася до лимоните, Аржентина е водещият световен производител. В предишни години вносът на лимони от Аржентина доведе до пресищане на европейския пазар и този сценарий вероятно ще се повтори.

Скорошният внос на ориз от Мианмар и Камбоджа вече отслаби европейския оризов сектор. Сега Уругвай би могла да създаде допълнителна заплаха. Оризът от страните в Меркосур е с кръгли зърна – същият вид, който се произвежда от Испания. Това вероятно ще постави испанските фермери в губещо положение, като се има предвид, че оризът от южноамериканския блок вероятно ще се продава на по-ниски цени.

Френските животновъди пък вече заявиха, че няма да могат да се конкурират с големите южноамерикански ферми, намиращи се основно в Аржентина, Уругвай и Бразилия.

С отпадането на действащото в момента 20-проценто мито за виното от Меркосур пък Аржентина се очаква бъде голям играч във винопроизводството. Според изчисленията, сегашният износ на страната към ЕС ще се увеличи 12 пъти. Така страната успешно би конкурирала Франция, Испания и Италия – най-големите производители на вино в Европа.

Европейското законодателство за пестицидите

Меркосур използва около 240 активни съставки, забранени от ЕС в селскостопанските посеви. Бразилия и САЩ използват най-много пестициди в света.

Според председателя на испанската селскостопанска организация Unió de Llauradors Карлос Перис споразумението не е най-добрата идея на ЕС, като се имат предвид „неустойчивите” производствени методи в латиноамериканските страни, които са в разрез със строгите регулации, наложени от Брюксел спрямо европейските производители. Испанският профсъюз неотдавна състави и представи списък с високорисковите пестициди, използвани от страните от Меркосур, като настоява те да бъдат забранени за внос в ЕС.

Критиците на сегашното споразумение правят сравнение със сделката на ЕС с южноафриканските страни, което позволява в европейските държави да бъдат внасяни единствено портокали, които съдържат максимум три съставки, класифицирани като „изключително опасни” от Световната здравна организация (СЗО).

Има ли опасност от нови пестициди

Един от страховете, които някои от критиците на споразумението ЕС-Меркосур изтъкват, е, че вносът от южноамериканския блок може да доведе до появата на нови пестициди и болести в Европа. Секторът с цитрусовите плодове настоява за въвеждането на задължителното „студено третиране” – накисване в студена  вода – на вносните продукти от Меркосур, тъй като лимоните и портокалите от тези страни могат да съдържат пестициди, които не съществуват в Европа.

Работните условия в страните от южноамериканската организация също са проблем за ЕС. Експертът по управление на почвите и насажденията Карлос Байксаули отбелязва, че в момента европейските производители трябва да прилагат серия от контролни мерки, които да гарантират, че работниците получават заплата в съответствие с националното законодателство и че работните им условия са адекватни. В същото време такива регулации не важат за производителите от Меркосур. „Големите производители ще продължат да работят, опасността е, че малките селскостопански дружества, които са широко разпространени на нашия континент, ще изчезнат”, обяснява агрономът.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.

Източник: Euronews

Етикети: ЕС | земеделие | селско стопанство | споразумение | свободна търговия | болести | Европейски съюз | фермери | мита | пестициди | МЕРКОСУР | земеделска продукция

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини