7 шокиращи факта за пазара на жилища в Ню Йорк

Те ще ви накарат да се радвате, че не живеете в града

Снимка: Pixabay
19:18 11.06.2019

Ню Йорк е най-големият град в САЩ и има също толкова мащабен пазар на недвижими имоти.

В целия град наемите са се покачили до исторически нива, като средният апартамент под наем в Манхатън струва повече от 3000 долара на месец. Само Сан Франциско има по-висок среден наем от Голямата ябълка.

В същото време десетки хиляди нюйоркчани са изтласкани изцяло от пазара на жилища и са изхвърлени на улиците.

Има много неща за жилищния пазар в Ню Йорк, които ще ви накарат да се замислите дали изобщо бихте дошли да живеете тук.

Ето 7 шокиращи факта, които ще ви накарат да се радвате, че живеете другаде.

Средният наем в Ню Йорк е около 82% от средната американска заплата

Наемите в Ню Йорк са се повишили до рекордни високи нива. Наемът на Манхатън достигна рекордни нива от $3 217 през първите три месеца на 2019 г., сочи доклад на StreetEasy Manhattan Rent Index. Цената на наем за цялата година е $38 604, повече от три четвърти от средната годишна американска заплата, която е $47 060.

В Ню Йорк повече хора плащат наем, отколкото са жителите на Лос Анджелис

Ню Йорк е най-гъсто населеният град в САЩ, а повечето жители плащат наем, а не притежават собствено жилище.

Почти две трети от жителите на Ню Йорк живеят в жилище под наем, според департамента за градско планиране в Ню Йорк. Броят на хората, които наемат жилища само в Ню Йорк, е повече от два пъти по-висок от средния за страната. Две трети от 8,5-те милиона жители на Ню Йорк живеят под наем – това е повече от 4-те милиона души население втория по големина град в Америка  -Лос Анджелис.

Стадионът на Янките не може да побере всички жители на Ню Йорк, които живеят в приюти за бездомни


Средният брой на хората, пребиваващи в градски приюти, достига рекорден брой от близо 64 000 души през януари 2019 г., според доклад на Коалиция за бездомните.

Това е със 17 000 повече от капацитета на стадиона на Янките, който може да побере 47 309 души.

Коалицията предвижда, че броят на бездомните хора, търсещи подслон в града, ще продължи да се увеличава до над 65 000 до 2022 година.

Дори най-евтиният квартал на Манхатън има среден наем от над 1600 долара

Най-евтините наеми в Манхатън са в квартал Инууд в северната част на острова. Но дори и там, жителите все още плащат $1623 на месец, според City Realty.

В близост до Уошингтън Хайтс, наемателите могат да намерят студио със средна стойност от $1669, което го прави вторият най-евтин квартал.

Само в един район на града наемите намаляват през миналата година

Според доклад на StreetEasy има само един район в целия град, където наемите са паднали през първото тримесечие на 2018 година. Това е Северен Бруклин, където има много празни имоти  заради предстоящото спиране на линията на метрото. Наемите на пазара паднаха до $3 061, което е само спад от 0,5% спрямо предходното тримесечие.

Тези наеми могат да се възстановят обаче, след като градските власти обявиха, че спирането на метрото ще бъде частично отменено.

Процентът на жилищата за продажба е нараснал с 11.7%


Общият брой на жилищата за продажба в Манхатън се е увеличил с 11,7% в сравнение с предходната година, според StreetEasy. Най-голям е ръстът в Горен Манхатън - 18,4%.

Над 1 милион жители на Ню Йорк живеят под прага на бедността

През 2017 г. NY1 съобщи, че 1,5 милиона жители на Ню Йорк живеят под равнището на бедност. В най-бедните квартали на Ню Йорк, много от които са в Бронкс, процентът на собственост е лош - едва 8,8%, в сравнение с 50% за останалата част около метрото.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: пазар | имоти | жилища | ню йорк

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини