Швейцарската централна банка може да посегне към криптовалутите

Расте интересът към токенизация на активи

Снимка: Pixabay
20:37 10.10.2019
Швейцарската национална банка (SNB) заедно с националната фондова борса проучват възможностите за използване на дигитални валути при търговия, пише CNBC. Новината бе оповестена в официално изявление на швейцарския борсов оператор SIX Group. 

Двете организации ще проучват как дигиталните пари на централни банки може да се използват при обезпечаването на токенизирани активи между участниците на пазара. Подобна мярка би могла да включва швейцарския механизъм за клиринг с дигитален обмен на борсата или издаване на електронна версия на швейцарския франк от SNB. 

Изследването ще се проведе в център, създаден от SNB в партньорство с Банката за международни разплащания (международна банка на централните банки по света, създадена през 1930 г.)

Токенизация“ 

SIX вече работи по създаването на дигитална борса, използваща блокчейн – същата технология, която стои зад криптовалути като bitcoin. Идеята е на нея да се извършват трансакции с цифрови активи. 

Акцентът пада върху „токенизацията“ на традиционните активи (акции и облигации), на които се правят цифрови версии – ход, който според организацията може да намали времето за финализиране на сделката от няколко дни до по-малко от секунда. 

Томас Зееб, ръководител на отдела за ценни книжа и борси в SIX, наскоро коментира пред CNBC, че се наблюдава засилен интерес към токенизацията на нишови инвестиции, като колекции в художествени галерии например. 

„Някои от азиатските пазари са силно заинтересовани от токенизирането на неща, свързани с увлечения“, казва той в интервю миналия месец и добавя, че „можете да токенизирате част от колекцията на Музея за модерно изкуство в Ню Йорк, като по този начин финансирате част от тази колекция и се закачите към гала събития два пъти годишно“. По думите му този вид инвестиране, базирано на някакво човешко увлечение и страст, е нещо, към което се наблюдава доста голям интерес. 

Новините от Швейцария идват на фона на плановете на Facebook да лансира собствената си криптовалута Libra. По стечение на обстоятелствата организацията, създадена да управлява проекта на социалната мрежа, е базирана тъкмо в швейцарския град Женева. Междувременно централни банки по света също проявяват интерес към създаването на собствени цифрови валути – тази в Китай например дори е близо до лансирането на такава. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: фондова борса | Швейцария | трансакции | криптовалути | токенизация | централна банка на Швейцария

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини