Швейцарците трупат едри банкноти от 1000 франка

Това установи проучване на националната банка

20:48 10.07.2019
По-голямата част от швейцарските банкноти с висока номинална стойност са ефективно закътани в трезори или под матраци, според работен документ на швейцарската национална банка, цитирано от Блумбърг.

В изследване, разработено в помощ на служителите, които трябва да изчислят доколко под 0% могат да намалят лихвените проценти, преди обществеността да започне да трупа пари в брой, авторите изчисляват, че между 80% и 90% от банкнотите с номинал от 1000 франка ($1 007) са били задържани през 2017 г. 

За банкнотата от 200 франка този дял е бил между 30% и 60%.

„Нашите резултати показват, че значителна част от банкнотите с големи номинали се съхраняват“, пишат служителите на банката.

Швейцарската национална банка разкри актуализиран дизайн на банкнотата с най-висока деноминация - една от най-скъпите в света - по-рано тази година, в разрез с международните призиви, че едрите номинали подпомагат престъпността и укриването на данъци. Именно с такива аргументи Европейската централна банка спря печатането на банкнотата от 500 евро.

Говорител на Швейцарската национална банка отказа да коментира работния документ.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: банка | лихви | банкноти | Швейцария | 1000 франка

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини