След проверка: Дюната на къмпинг "Смокиня" е безвъзвратно унищожена

Не са установени нарушения на други плажове с дюни

Снимка: Facebook/Васил Гюров
15:08 22.02.2019
Дюната, разорана с багер на къмпинг "Смокиня", е унищожена безвъзвратно. Това показват резултатите от извършената проверка на Регионалната екоинспекция. 

Още в средата на януари от РИОСВ-Бургас потвърдиха, че защитените дюни са увредени след преминаване на тежка техника. Унищожената дюна е 1% от цялата защитена местност "Каваци" с обща площ 240 декара. 

Още преди около месец от екоинспекцията съобщиха, че върху дюните на съседен терен са разположени три незаконни каравани. Все още не е установено кои са собствениците им. Проверката по случая е удължена до края на март. 

След подадения сигнал за къмпинг "Смокиня", Министерството на туризма са проверили общо 237 плажа, от които дюни има на 43 плажни ивици по Южното Черноморие и 8 по Северното Черноморие. Проверяващите не са установили други унищожени дюни, освен на къмпинг "Смокиня". Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: проверка | дюни | Министерство на туризма | Смокиня