Предстоящата срещата Тръмп-Си обнадежди пазарите

Инвеститорите бяха обнадеждени и от намеците за възможни нови стимули в Европа

Снимка: БТА

В навечерието на срещата на Фед и решението за лихвите щатските фондови борси изпратиха положителна сесия, подкрепени и от новината, че Доналд Тръмп ще се срещне с китайския си колега Си Дзинпин на предстоящата среща на Г-20 следващата седмица. Dow Jones скочи с над 1.35%, подкрепен от  3M и Boeing., а Nasdaq нарасна с близо 1.4% до 7953 пункта. S&P 500 прибави близо процент до 2917 пункта и остана на едва 1.2% от рекордните 2954 пункта, достигнати на 1 май. Акциите на Boeing и Caterpillar поскъпнаха с 5.4% и 2.4%.

Инвеститорите бяха обнадеждени и от намеците за възможни нови стимули в Европа. Управителят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги заяви в реч, че ЕЦБ може да осигури нови стимули, било то чрез ново намаляване на лихвите или покупка на активи, ако инфлацията не се ускори.

Цената на петрола нарасна – американският лек суров петрол поскъпна с над 4% до 54.05 долара, а тази на сорта Брент – с 2.3% до 62.32 долара, сочи дневният бюлетин на "Елана Трейдинг".

Златото също поскъпва с малко над половин процент до 1346 долара за тройунция. Доходността по американските държавни ценни книжа обаче намалява, като при 10-годишните и 30-годишните облигации е съответно 2.056% и 2.547%.

Акцентите днес

Основен лихвен процент – Фед

В 21.00 ч. българско време Федералният резерв ще обяви решението си за основния лихвен процент, като според анализатори и според казаното на предходните заседания на Банката, той ще остане непроменен на ниво от 2.50% и ще бъде облекчена паричната политика по някое време през годината. В 21:30 часа ще се проведе и редовната пресконференция, на която управителят Джером Пауъл ще даде изявление. Дори без изненади събитието може да предизвика увеличена волатилност.

Инструменти на фокус

Tesla – Седмична

Акциите на Tesla претърпяха сериозни разпродажби, които обаче бяха ограничени от минимума, постигнат в края на 2016 година. Последните три седмици са успешни за компанията и пробив над досегашната подкрепа и настгояща съпротива около 250 долара на акция би дал възможност за покупка с цел 300 долара. Възможно е да се влезе в дълга позиция сега с цел 250 долара, но е нужно да се разгледа по-нискочестотна графика, за да се прецизира моментът за покупката.

EUR/JPY – Дневна

Продължава поевтиняването на EUR/JPY, чиито стойности се движат в низходящ канал под 50-дневната средна ЕМА. Индикаторът Стохастик излезе от зоната на купувачите и се понижава към 20 пункта, което ни кара да смятаме, че понижението от последните дни ще се задълбочи и ще тества 121.00. Може да се използва за къса позиция, а след това при пробив – нова къса  цел 120.50.

XAU/USD – Дневна

Инвеститорите често търсят убежище у златото при пазарна несигурност и това се случва и сега. Ценният метал поскъпва от началото на месеца, а възходът на Стохастик ни подсказва, че това може да продължи и да изпрати котировките до над локалния връх. Възможно е обаче те да не се справят с психологическите 1350 долара и да се понижат отново – до около 1330 долара за тройунция.

S&P 500 – Дневна

Широкият щатски индекс отбеляза силен старт на месеца и е на път да достигне нови максимални стойности. Вчера бенчмаркът се изкачи над 2900 пункта, позволявайки на индикатора MACD да запише възходящо пресичане в около +15 пункта. Очакваме при липса на икономически сътресения възходът да продължи до нов връх. Неблагоприятни събития биха могли да изпратят котировките до под 2900 и да обърнат движението.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: акции | пазари | индекси | Фед | Доналд Тръмп | среща | търговска война | Си Дзинпин | Елана Трейдинг

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини