Световната банка очаква подобрение на българската икономика

Институцията прогнозира растеж от 3.2%, което е над очакванията от пролетта

Снимка: Pixabay
20:30 15.10.2019
Растежът на българската икономика за цялата 2019 г. се очаква да бъде 3.2%, движен от вътрешното потребление, посочва Световната банка в есенния си доклад „Миграция и изтичане на мозъци“ за Европа и Централна Азия. Потреблението от своя страна ще бъде движено от административното вдигане на минималната работна заплата, осигурителните прагове, възнагражденията в публичния сектор и пенсиите.

В пролетната си прогноза финансовата институция очакваше реалният растеж на българския БВП да бъде 3%. Подобрението идва след силно представяне на икономиката ни през първото и второто тримесечия.
Пазарът на труда остава в добро състояние, след като достигна най-ниската безработица, отчитана някога, а заплатите продължават да растат. Непланирани разходи в областта на отбраната през втората половина на годината вероятно ще доведат до малък бюджетен дефицит.

Балансът по текущата сметка се очаква да остане положителен в средносрочен план, но да се свие през тази спрямо 2018 г. заради по-слабото представяне на износа през второто полугодие, основно дължащо се на по-слабия туристически сезон.

В близко бъдеще се очаква намаляването на бедността в страната да продължи със скромни темпове, за което ще спомогне бъдещо повишение на заплатите в обществения сектор и на пенсиите, посочва банката.

Досега се запазва тенденцията на свиване на необслужваните заеми. Амбицията на България да се присъедини към механизма ERM II, наричан чакалнята на еврозоната, и към европейския банков съюз преди края на 2019 г. остава в приоритетите на правителството, но има риск това да бъде отложено предвид забележките към две банки, които Европейската централна банка отправи към две банки при прегледа на активите, се отбелязва в доклада.

Банката все пак отбелязва, че въпреки ниската безработица и продължаващото намаляване на бедността голямото неравенство в доходите подкопава ефектът, който може да има високият икономически растеж върху бедността.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини