Ердоган отхвърли призива на САЩ да прекрати огъня в Сирия

Американски ядрени бомби се превърнаха в „заложници“ на Турция

Ердоган отхвърли призива на САЩ да прекрати огъня в Сирия

Снимка: БТА

Турският президент Реджеп Ердоган отхвърли призива на САЩ за незабавно прекратяване на огъня в Северна Сирия, заявявайки, че офанзивата на Турция ще продължи, съобщава BBC.

Коментарът на Ердоган идва, след като Майк Пенс, вицепрезидентът на САЩ и американският държавен секретар Майк Помпео, решиха да предприемат действия насочени към примирие. А именно да отидат на място в Турция и да се опитат да преговарят с Ердоган.

По думите на турския президент целта на офанзивата е да се изтласкат кюрдските сили от граничния регион. Според него някои от секторите, ръководени от кюрдските Сирийски демократични сили (SDF) са терористична организация. Анкара казва също, че иска да създаде "безопасна зона", достигаща около 30 км в Сирия, за да пресели до два милиона бежанци, които в момента са в Турция.

Припомняме, че изтеглянето на американските войски от региона през изминалата седмица даде зелена светлина на Турция за започването на операцията, твърдят критици на администрацията на Тръмп. Досега десетки цивилни са били убити по време на офанзивата, а най-малко 160 000 са избягали от района, по данни на ООН.

Междувременно FOX съобщи, че длъжностни лица са започнали да преразглеждат планове по „евакуация“ на до 50 ядрени бомби, собственост на САЩ, които се намират във военновъздушна база в Турция. Сега оръжията по същество са "заложници" на Ердоган, заяви високопоставен служител пред The New York Times.

Ядрените бомби B61, от епохата на студената война, са на 100-250 мили от сирийската граница, според The Guardian. "Потенциалните проблеми се обсъждат повече от десетилетие", каза бивш американски  чиновник. „И сега най-накрая стигнахме до момент, в който това е проблем, който вече не можем да игнорираме.“

Коментари: 0