Първият търг за магистралата Русе-Велико Търново ще е тази година

Осигурени са 600 млн. лв. за трасето, заяви регионалният министър Петя Аврамова

14:12 18.07.2019
Ще бъде обявена обществена поръчка за участъка от Русе до Бяла по магистралата Русе - Велико Търново и това ще стане още през тази година. Това съобщи във Велико Търново министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, цитира БТА. Тя допълни още, че за скоростното трасе са осигурени 600 млн. лв. 

Строителството на магистралата има зелена светлина, след като стана ясно, че Върховният административен съд е отхвърлил окончателно жалбата на жителите от Хотница.    

"Това е една хубава новина за всички от Северна България и за живеещите във Велико Търново. Това, че вече имаме решение, ни дава възможност да пристъпим към следващи действия. Това, което ще направим тази година, е да обявим обществена поръчка за строителството на участъка от Русе до Бяла и обхода на Бяла", допълни министър Аврамова.     

Във Велико Търново тя коментира и отлагането на крайната дата за пускането на тол системата."Знаете, че след преговорите с превозвачите и с бранша стигнахме до това компромисно решение - да отложим въвеждането на системата след 16 август. Тестовият период ще бъде възможност в реално време всички да проследят собствените си разходи по тарифа, за която все още водим преговори с превозвачите", сподели още министър Аврамова. Тя допълни, че последната тарифа, която министерството е предложило на консултативния съвет, е автомобилите от категория Евро 6 да плащат по 25 стотинки за километър, а тези от Евро 1 - по 39 ст. 

"Превозвачите естествено искат много по-ниска цена. Те са предложили 12 стотинки, но преговорите все още не са приключили. Ние като институция трябва да защитим обществения интерес, защото хората очакват добри пътища, за което са ни необходими средства", каза Петя Аврамова. 

Тя определи магистрала "Хемус" като най-важният проект и подчерта, че за участъка до Велико Търново са осигурени средства от държавния бюджет и те са в размер на 1,349 млрд. лв. "Измененията в Закона за държавната собственост ни дават малко свобода на действие, а тази процедура по отчуждаването е много дълга, това ни отнема много време", сподели министър Аврамова.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: строителство | магистрала | търг | жалби | ВАС | Петя Аврамова | Русе - Бяла