Технологичните гиганти може да разрушат финансовата система, смята Лагард

Директорът на МВФ предупреди, че няколко компании създават монопол при мобилните разплащания

Снимка: БТА
13:29 08.06.2019
Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард предупреди, че нарастващото влияние на технологичните гиганти, използващи големи масиви от данни и изкуствен интелект, може да разруши финансовата система в глобален мащаб.

Бързото развитие на финансовите технологии (Finteh) увеличи достъпа на домакинствата в развиващите се страни до евтини системи за разплащане и сетълмент. Това обаче предизвиква загриженост за нарастващото господство на големите технологични фирми при мобилните разплащания, които биха принудили политиците по цял свят да преосмислят начина, по който регулират банковата система и да гарантират, че финансовите сетълменти се изпълняват безопасно.

„Значителни нарушения във финансовия сектор вероятно ще дойдат от големите технологични компании, които ще използват огромните си клиентски бази и значителен финансов ресурс, за да предложат финансови продукти, базирани на големите данни и изкуствен интелект“, каза Лагард по време на срещата на Г-20 в японския град Фукуока, цитирана от Reuters.

Според нея тези иновации могат да помогнат за модернизиране на финансовите пазари, но също така биха могли да направят финансовата система уязвима, като поставят платежните системи и системите за сетълмент под контрола на шепа технологични гиганти. „Това представлява уникално предизвикателство за финансовата стабилност и ефективност“, добави Лагард.

Тя смята, че Китай е пример за постигнат компромис между ползите и предизвикателствата при финансовите технологии. „През последните пет години технологичният растеж в Китай беше изключително успешен и позволи на милиони нови участници да се възползват от достъпа до финансови продукти и създаването на висококачествени работни места. Но това създаде две компании, контролиращи повече от 90% от пазара на мобилни плащания“, каза тя.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Кристин Лагард | мобилни разплащания | финтех | технологични гиганти | финансова система

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини