Тръмп преминава от търговска към валутна война

Американският лидер демонстрира, че администрацията му е готова да води агресивна парична политика

Снимка: БТА
13:40 19.06.2019
Американският президент Доналд Тръмп вече разтърси световната икономика с търговски войни, а сега дава признаци, че е готов да поведе и валутна война, пише Bloomberg. Със серия от публикации в Twitter той разкритикува Европейската централна банка (ЕЦБ) и изказването на нейния председател Марио Драги, че е готов да понижи лихвените проценти под нулата, за да отговори на забавящия се растеж на европейската икономика. Така Тръмп направи рядко виждан опит за намеса в паричната политика на чужда икономика.

„Марио Драги току-що обяви, че може би се задават още стимули, което незабавно понижи курса на еврото спрямо долара, правейки нечестно лесно за тях да се конкурират със САЩ. От години насам това им се разминава, както и на Китай и другите”, написа американският лидер в Twitter, като по-късно добави: „Германският индекс DAX се изстреля нагоре заради намеците за стимули от Марио Драги. Много нечестно спрямо САЩ!”.

Не за пръв път Тръмп обвинява други държави, че извършват валутни манипулации, за да оскъпяват излишно долара и така да засягат негативно американския износ. Така той е първият от американските президенти от началото на века, който е против политиката за „силен долар”, водена от неговите предшественици на поста.

Прицелвайки се точно в Драги и коментирайки в реално време изказванията на централните банки в чужбина, Тръмп повишава напрежението точно в момент, когато американският Федерален резерв се събира във Вашингтон да обсъди лихвените проценти в страната. Очаква се решението му да бъде обявено другата сряда. Освен това, идвайки само дни преди срещата на лидерите от Г-20 в Япония, залпът на Тръмп цели да демонстрира все по-агресивната валутна политика на неговата администрация и мястото, което той ѝ отделя в своя арсенал за постигане на определени търговски цели.

„Те подготвят почвата, разполагат потенциалните инструменти, които може да им се наложи да ползват”, коментира Сезар Рохас, глобален икономист в анализаторската компания Citigroup Global Markets. Според него засега Вашингтон обаче не е повел валутна война.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ецб | Марио Драги | САЩ | Доналд Тръмп | Вашингтон | валутна война | търговска война | парична политика | лихвени проценти | валутни спорове

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини