Турската централна банка се очаква значително да понижи лихвите на 25 юли

Новият управител вече намекна, че ще свали лихвите

Мурат Уйсал
Мурат Уйсал
Снимка: Централна банка на Турция
17:29 19.07.2019
Очаква се на 25 юли турската централна банка да намали основния си лихвен процент с 2,5% от сегашните 24%, сочи проучване на Ройтерс, базирано на завоалираните коментари на новия управител, които окуражават очакванията за значително намаляване.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган уволни управителя на централната банка Мурат Четинкая на 6 юли, възобновявайки загрижеността относно политическата намеса в паричната политика и засилвайки очакванията за намаляване на лихвените проценти, за да съживи икономиката, засегната от рецесията.

Средната прогноза, събрана от 23 институции, показа, че икономистите очакват намаляване на лихвения процент от 250 базисни точки (2,5%) на срещата на този месец, като прогнозите варират между съкращения от 100 б.т. до 500 б.т. в едноседмичната ставка на репо.

Предишна анкета на Ройтерс миналата седмица вече показа, че икономистите очакват по-рязко съкращаване на цените тази година след уволнението на Четинкая. Средната прогноза след това беше за намаляване с 200 базисни пункта на 25 юли.

Референтната лихва на Турция бе повишена до 24% през септември, за да се спре рязкото понижение на лирата. Централната банка оттогава я остави непроменена, тъй като икономиката падна в рецесия, с цел да предотврати подновяването на загубите на валутата.

Мурат Уйсал, заместник на Четинкая, го замени като управител.

Уйсал намекна, че ще намали лихвите в първите си бележки след встъпването си в длъжност, като заяви, че очаква дефлацията да продължи и през 2019 г. поради спадащия натиск върху разходите.

Индексът на потребителските цени спадна до 15.72% на годишна база през юни, с 15-годишен връх над 25% през октомври. Той бе подхранван от валутна криза, която доведе до загуба на лирата близо 30% от стойността й спрямо долара миналата година.

Умерените коментари на новия управител, подобряването на инфлационните данни и стабилизацията на лирата бяха основните движещи сили за преразглеждането на прогнозата на Morgan Stanley до 250 б.т.

Ердоган каза, че Четинкая,чийто мандат беше до 2020 г., е вземал решения, за които е платена висока цена и е освободен, тъй като не е следвал указанията за паричната политика.

Инвеститорите отдавна са загрижени за влиянието на Ердоган върху паричната политика, тъй като той се противопостави на високите лихвени проценти. Те също така обвиняват централната банка, че е действала бавно да защити лирата по време на валутната криза.

Средната оценка в анкетата на Ройтерс за лихвения процент на централната банка в края на годината е 18%, в сравнение с прогнозата от 20% в анкетата от миналата седмица. Последните прогнози са между 15% и 20%.

Централната банка ще обяви решението си за лихвения процент на 25 юли в 11:00 ч. по Гринуич.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Турция | централна банка | лихви | намаление | турска лира

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини