Турция потвърди намеренията си за закупуване на руски ракети С-400

Преди дни САЩ даде срок на Турция да се откаже от сделката и я заплаши с тежки последствия

Снимка: БТА
Президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган обяви, че Турция ще купи руски зенитно-ракетни комплекси С-400 и въпросът вече е приключен. Той подчерта, че Анкара не възнамерява да получава от когото и да било разрешение, за да задоволи потребностите си в сферата на отбраната.

"Аз не казвам, че Турция ще купи С-400. Турция вече ги е купила и въпросът е приключен. Това не е нападателна, а отбранителна система. Ще взема необходимите мерки да защитя страната си", заяви турският президент. 

Той добави още, че Турция би искала да закупи отбранителни системи от САЩ, но Конгресът им не разрешавал.

Само преди няколко дни САЩ дадоха срок на Турция до края на юли да се откаже от купуването на руски комплекси, в противен случай ще има тежки последствия във военните взаимоотношения между двете държави.

Според САЩ решението за закупуване на руски ракети ще повлияе на сделката за изтребителите F-35 и американската зенитно-ракетна система "Пейтриът" и това ще означава, че Турция не иска да има достъп до тях, тъй като руските комплекси са несъвместими със системите на Алианса.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: САЩ | Турция | Ердоган | С-400 | руски ракети | ракетна система