Учени откриха вода в атмосферата на друга планета

Тя се намира на 111 светлинни години от Земята

Снимка: Pixabay
12:06 12.09.2019
Космическият телескоп "Хъбъл" откри вода в атмосферата на друга планета, наподобяваща Земята, предадоха световните агенции. Откритието е изключително важно за търсенето на извънземен живот.

Планетата се намира в орбита около голяма звезда, а това е едно от изискванията за съществуване на живот. Друго условие е планетата да бъде на такова разстояние от звездата, че да не е нито прекалено топла, нито прекалено студена, за да може да се задържи вода в течно състояние в атмосфертата й. 

Наричаната от учените К2-18b планета се намира на около 111 светлинни години от Земята, или 650 млн. мили. Температурата й е два пъти по-висока от тази на нашата планета, което позволява задържане на водата в течно състояние - между 0 и 40 градуса по Целзий. 

Разстоянието до К2-18b обаче е твърде голямо, за да се изпрати сонда. Учените планират следващите поколения телескопи, които ще заместят "Хъбъл", да изследват атмосферата на планетата с много по-голяма точност и да откриват отделни елементи, които могат да бъдат произведени единствено от живи организми. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: НАСА | вода | учени | откритие | Хъбъл | планета

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини