Учени създадоха антибиотик срещу рак

Кедарцидин има много сложна молекулярна структура

Снимка: Pixabay
15:24 26.04.2019

Международен екип от учени създаде антибиотик срещу рак, който предотвратява по-нататъшен растеж на ракови клетки. Специалистите са синтезирали противораково вещество, наречено кедарцидин, което е ефикасно в борбата с раковите клетки и резистентните към антибиотици бактерии, съобщава изданието "Физ.орг", цитирано от Нова тв.

Съединението е извлечено от образци почва в Индия преди около 30 години. Учените установяват, че молекулярната му структура, 10 години след откриването му в природата, притежава голяма биологична активност и предизвиква ДНК увреждания в клетките на микроорганизми и в раковите клетки, като предотвратява по-нататъшния им растеж. 

Дълго време учените не успявали да получат съединението в лабораторна среда, тъй като структурата му е много сложна. Те обаче смятат, че резултатите ще допринесат за разработване на ново поколение антибиотици и противоракови лекарства. 

В близко бъдеще специалистите възнамеряват да разкрият какво прави кедарцидин ефикасен в борбата с раковите клетки, но за тази цел са необходими още изследвания. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: лекарство | учени | рак | антибиотик | кедарцидин

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини