10 забележителности в Лисабон, които не трябва да пропускате

Столицата на Португалия ще Ви плени с невероятната си красота

Снимка: Pixabay
21:07 29.05.2019
Португалия е страна на откриватели, мореплаватели и смели пътешественици. Имена като Вашку да Гама,  Фернандо Магелан, Америго Веспучи и Христофор Колумб създават цялостния героичен образ на една страна, прочута с Великите географски открития и многобройните пътешествия. Тези слънчеви земи, разположени в най - южната част на Западна Европа, са дом на великолепни градове, златисти плажове, богата култура и история. В следващите редове ще Ви запознаем с една от най – красивите дестинации в Португалия, а именно забележителният Лисабон, с неговите невероятни причудливи места и красиви кътчета.

Белемската кула

Белемската кула е архитектурно бижу за португалците и е построена в началото на XVI век. Основата на кулата е шестостенна, изградена в готически и мануелински (португалска късна готика) стила основната й функция е била да брани входа към Лисабонското пристанище. Кулата била начална точка на много от откривателските пътувания. Построена изцяло от бял варовик, „Белем“ представлява комплекс от бастион и тридесет метрова кула, която има видимост към четирите посоки на света. Построена е от Франсишку де Аруда и крал Мануел I, в чест на Вашку да Гама. От това място потегляли много от португалските пътешественици по време на „Века на откритията“. Със своята внушителна визия, кулата представя мотиви, свързани с Великите географски открития.

Великолепният манастир "Жеронимуш"


Великолепният манастир бил построен по поръчка на крал Мануел I. Строежът продължил около 50 години като през 1502 г. бил завършен. „Жеронимуш“ е внушителен символ на силата и богатството на бившата Португалска империя. В него ясно се подчертава уникалният стил на португалската късна готика като през 1983 г. е обявен от ЮНЕСКО за паметник на световното културно наследство. Първоначалното предназначение на тази забележителност e било като храм, но в последствие се превръща в дом за молитва на моряците, които идвали или напускали пристанището в Лисабон. Стилът на манастира е вдъхновен от Великите географски открития, които превърнали страната в богата империя. Посетителите на манастира имат възможността да се запознаят отблизо с живота мореплавателите.

Катедралата на Лисабон

Красивата лисабонска катедрала е построена след отвоюването на града от маврите през XIIвек, в района на един от най- живописните и стари квартали в града  - „Алфама“, върху останките от разрушена джамия. Сградата на катедралата е била засегната от земетресението през XVIII век, но след това е успешно възстановена. Отдалеч катедралата прилича на средновековна крепост, заради фасадния си облик и двете кули, намиращи се в двата й края. Впечатляващата сграда е символ на града и е един от обектите, които задължително трябва да бъдат посетени от всеки турист. В галериите на катедралата са извършвани разкопки, които са разкрили множество артефакти от финикийски и римски времена.


Трамвай №28

Една от най – любимите и интересни атракции за туристите в Лисабон, е трамвай № 28. Неговият маршрут е изключително приятен като започва от площад „Мартим Монис“ и минава през завои при наклон от над 10 градуса. Маршрутът представя на туристите красиви катедрали, кокетни улички и традиционни ресторантчета. Обиколката из Лисабон с трамвай № 28 определено е едно от нещата, които не бива да пропускате в града. Трамвайните мотриси в жълт цвят, направени от дърво, са се превърнали в един от символите на града. Историческият трамвай вози пътешествениците около 45 минути по един живописен маршрут, който остава дълго време в съзнанието на пътуващите. 

Замъкът "Свети Георги"

Построен като защита на града, замъкът се намира на най – високия хълм в Лисабон. От стените на крепостта можете да се насладите на 360 градусова гледка на града. Замъкът „Сан Жоржи“ (в превод: Свети Георги) предлага на своите посетители красиви градини, заобиколени от много зеленина и уникални пейзажи. В градината може да видите свободно да се разхождат патици, пауни и гъски. Ако решите да посетите крепостта, първото нещо, което ще забележите, е статуята на крал Афонсу и множество оръдия. Голяма част от помещенията са превърнати в музеи на археологията, а на времето Вашку да Гама е бил приет от краля в една от залите. 

Асансьорът "Санта Жуста"

„Санта Жуста“ е един от най – известните асансьори в света. Построен е с цел да улесни транспортирането на хора от улица „Ларго до Кармо“ до квартал „Байша“. „Санта Жуста“ може да превозва до 29 човека във всяка от двете си каюти. Асансьорът е построен от португалския инженер Раул Понсард, който бил ученик на великия майстор на желязото – Густав Айфел, чието най – известно творение е Айфеловата кула. Строителството започва през 1900 г. и завършва през 1902 г. В горната част на асансьора има платформа за наблюдение, от която се разкрива невероятна гледка към Лисабон. Кулата на асансьора се издига на 45 метра височина, а самите кабини са декорирани с дърво, огледала и прозорци. 

Площадът "Комерсио"

„Комерсио“ или Площадът на търговията е най – големият площад в Лисабон, построен на мястото, където някога се е намирал Кралският дворец. Освен привлекателен туристически обект, площадът представлява и транспортен център – от северната му част има спирки на трамваи, които тръгват на запад до района на кулата „Белем“. Южният край на площада е отворен и е с изглед към река Тежу. Една от емблематичните забележителности на това място е арката „Руа Аугуста“, която е проектирана от португалския архитект Сантос де Карвальо. Арката е създадена, за да отпразнува възстановяването на града след земетресението от 1755 г. Друга важна забележителност на площада е статуята на крал Жозе I Реформатор, която е изцяло от бронз и е създадена през 1775 г. 

Националният музей на азулежу

Едно от най – красивите и впечатляващи места в Лисабон е Националният музей на азулежу. Музеят се помещава в някогашния манастир на Божията майка и е един от най – посещаваните местни музеи. Посетителите могат да разгледат богата колекция от декоративни керамични плочки, фаянс и порцелан. В музея се проследява развитието на португалското изкуство при изрисуването на керамични плочки, започвайки от ранните мавритански геометрични фигури, преминаващи през стила мудехар (архитектурен стил с арабски и испански мотиви) и достигайки до класическите бяло – сини плочки азулежу отXVI и XVII век, заедно със съвременните решения от XX век. Постоянната изложба представя материалите и техниките, използвани за производството на азулежу.

Аквариумът в Лисабон

Лисабон е дом на втория по големина аквариум в Европа. В него човек може да изкара часове наред, любувайки се на изумителните чудеса на водния свят. Любителите на прелестните обитатели могат да посетят мястото, което се състои от две сгради, свързани помежду си чрез топла връзка. Едната част се използва за временни експозиции, а другата - за постоянни като там е представен и животът в Световния океан. Океанариумът е на два етажа – на първия може да се видят дълбоководни обитатели, а на втория – представители, живеещи близо до водната повърхност. В най – впечатляващата част на океанариума се намират стотици видове, включващи няколко типа акули, охлюви и тропически риби.

Ботаническата градина

Ботаническата градина в Лисабон е едно невероятно кътче, богато на разнообразни растителни видове от цял свят. Там могат да се видят над 18 000 екзотични и тропически представители от различни места на света –Австралия, Южна Америка, Китай, Япония и Нова Зеландия. В градината се намира най – голямата колекция от субтропична растителност в Европа. Мястото е толкова невидимо в потока от улици, че едва ли бихте се досетили, че има процъфтяващ район, в който живеят хиляди цветя и разнообразни дървета. Можете да се насладите на великолепни растения, които са изключително редки и не могат да бъдат видени навсякъде. Мястото е подходящо за почивка от натовареното ежедневие и разходка сред буйната зеленина. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.

Източник: Туристическа агенция "Бохемия"

Етикети: класация | Португалия | забележителности | Лисабон

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини