Защо (почти) всички мразят цифровата валута на Facebook

Libra може да стане толкова голяма, че да предизвика проблеми на държавите да управляват собствените си валути

Снимка: libra.org
Планът на Facebook Inc. да създаде цифрова валута е грандиозна идея, защото ако 1/3 от регистрираните 2 млрд. потребители на социалната мрежа използват Libra, тя ще е в повече (виртуални) джобове от щатския долар, пише Bloomberg. Проектът може да се случи, ако предлага повече полезност от вече съществуващите приложения за плащания. От друга страна, може никога да не стане факт, защото регулаторите са ужасени от идеята за потенциално доминираща глобална валута, която би могла да работи извън техния обсег.

1. Какво е Libra?


Дигиталната монета, която според Facebook първоначално просто би позволила на потребителите си да изпращат или получават пари, както и да плащат в социалната мрежа, в крайна сметка, може да се използва и за транзакции извън нея. Балансите и транзакциите ще се изпълняват чрез блокчейн технологията. Първоначално Facebook планираше проектът да стартира през 2020 г. в партньорство с Mastercard, PayPal и Uber. През октомври обаче Paypal се оттегли, заявявайки, че ще се концентрира върху разработването на собствени предложения за финансови услуги.

2. Как да използвам Libra?

Facebook създава електронен "портфейл", наречен Calibra, който потребителите могат да използват за закупуване на Libra, използвайки местните валути. Плюсът за потребителите на Libra е, че е „stablecoin“ (стабилни монети) - цифрова валута, създадена да избегне огромните колебания в цените.

3. Какво би поддържало цената на Libra стабилна?

Стабилните монети често обвързват своята стойност с тази на друг актив, който е със сравнително ниска волатилност. Много от тях архивират стойността на монетите си, като държат резерви от този актив – пример са емитираните от правителството валути, подплатени със злато. Най-популярната стабилна монета до този момент е Tether. Тя е прикрепена към щатския долар, затова цената ѝ в долари обикновено варира само с няколко цента.

4. Така ли ще работи Libra?

Facebook разкри много малко подробности, но каза, че Libra ще бъдат обвързани с така наречената кошница от активи, която ще включва долара, еврото, лирата и йената, заедно с ценни книжа с нисък риск, като например американските държавни ценни книжа. Всички те са склонни да се движат в тесни граници и движенията им често се компенсират взаимно.

5. Какво е обжалването за потребителите?

Основната услуга, описана от Facebook, е изпращане на пари „все едно изпращате съобщение", вече се предлага от много други компании. Възможно е използването на блокчейн да позволи на компанията да обработва транзакции от 1.7 млрд. възрастни. В страни с висока инфлация, като Венецуела, закупуването на Libra може да бъде начин хората да защитят стойността на парите си.

6. Защо Facebook прави това?

Ръстът на приходите на социалната мрежа се забавя и Libra може да отключи нови възможности в плащанията и търговията. Партньорите на Facebook имат свои мотиви. Ако Libra засегне платежния бизнес, Mastercard, например, вероятно иска да бъде част от промяната. Потенциалните партньори обаче трябва да преценят и потенциалния контрол от политиците и регулаторните органи.

7. Какво прави стабилните монети важни?

Стабилните монети се разглеждат като мост между криптовалутите и традиционните валути, защото улесняват конвертирането от една в друга. JPMorgan Chase & Co разработва стабилен биткойн (наречен JPM виртуална монета) за своите клиенти, който да използва при извършване на плащания един към друг. Според компанията стабилните монети и блокчейн в крайна сметка ще надминат традиционните платежни системи.

8. Какво притеснява регулаторите?

Потенциалът на Libra за използване при пране на пари е само една от причините. Предложението на Facebook дойде след поредица от скандали, включващи злоупотребата с лични данни и пробива на руски ботове по време на президентската кампания в САЩ през 2016 г. Друг повод за притеснение е възможността Libra да бъде толкова голяма, че да предизвика затрудня на държавите да управляват собствените си валути. Ако американската Комисия по ценни книжа и борси е обозначила Libra като финансов актив за търгуване, а не валута - това би усложнило проекта и да доведе до края му.

9. Какво още казват централните банки?


Дебатът накара редица централни банки, включително Китай, да подчертаят работата, която вършат върху собствените си цифрови валути. И Марк Карни, ръководител на Bank of England, коментира Libra, докато обсъждаха проблеми, причинени от щатския долар в неговите роли като неофициален резервен световен актив и като най-често срещаното средство за международна търговия и финанси.

Тази комбинация му дава допълнителна сила, особено при спадове, носейки загуби на притежателите на други валути. Карни сподели, че решение може да бъде създаването на нов резервен актив, който той определи като „международен стабилен биткойн, изцяло прикрепен към резервни активи в кошница с валута“. Това означава, че може да прилича много на Libra, но с разликата да бъде контролиран от централните банки, вместо от Facebook.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: биткойн | цифрова валута | Либра

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини