Airbnb се променя заради кризата: Предлагат дом за карантина

Този бизнес в момента е спрял и държавната помощ ни е много нужна, заявиха от бранша

Снимка: Unsplah

Резервациите в Airbnb се сринаха на 100% и бизнесът на практика в момента не функционира. Затова, за да се справят с кризата, от компанията за управление на жилищни имоти Flat Manager стартират инициативата „Временен дом“ през платформата за отдаване на апартаменти под наем. 

„Ако до скоро спадът на резервациите беше 95%, то вече той е стопроцентов и бизнесът ни е спрял. Затова от Flat Manager стартирахме инициативата „Временен дом“. Всичките ни апартаменти в София, Варна, Бургас и Букурещ се отдават под наем за временна изолация“, разказа за Economic.bg Борис Павлов, изпълнителен директор на компанията Flat Manager, която се занимава с краткосрочно отдаване на апартаменти под наем.

Достъпът до платформата www.flataway.eu, която до момента се е използвала основно от корпоративни клиенти, сега е свободен за всички. Докато трае пандемията апартаментите в България и Румъния ще се предлагат през FlatAway за временно настаняване на всеки, който не желае да живее с по-възрастни близки като превантивна мярка, става ясно от сайта на дружеството. 

Павлов обясни, че тези апартаменти най-често се наемат от българи, които се прибират от чужбина и трябва да останат под карантина за 14 дни и няма къде другаде да отседнат освен при възрастните си родители, „което не е добър вариант“. Само в София апартаментите, които са част от инициативата са 120. 

„Нашите цени вече са и доста по-ниски от преди това, като отново целта ни е да се опитаме да спасим бизнеса си. Около 250 евро е цената на един апартамент за времето на карантината“, казва Павлов, като уточнява, че обикновено цената за толкова дълъг период е 500 евро.

В стойността на апартамента са включени сметките за ток, парно и вода. Огледи на живо не се провеждат, нито наемателите се срещат със собствениците на жилището. „Целият процес се случва онлайн. Настаняването не се случва от човек. Ключът от апартамента се намира в сейф във входа на блока и клиентът го взима оттам, а плащанията се извършват само онлайн“, обяснява изпълнителният директор на компанията.

„Тази инициатива е начин да изкараме тези 40% от заплатите на нашите служители, които трябва да покрием“, каза Павлов по повод мярката „60/40“, която държавата предлага на бизнеса засегнат от кризата.

Във Flat Manager са регистрирани голяма част от апартаментите, които се отдават краткосрочно в София, Варна и Бургас чрез платформата Airbnb. А хората, които работят в стартъп компанията се грижат за поддръжката на апартаментите, които се отдават под наем.

Въпреки че голяма част от бизнеса казва, че въпросната държавна помощ няма да проработи и е труднно изпълнима, Борис Павлов е на мнение, че конкретно за туристическия бранш, който се занимава с краткосрочно отдаване на апартаменти под наем, ще е ефективна. „Задължително ще кандидатстваме за държавната помощ и смятам, че в нашия конкретен случай тази мярка ще проработи“, казва още Павлов


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: туризъм | Airbnb | карантина

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини