Amazon заведе дело за „облачния“ договор на Пентагона с Microsoft

Компанията изненадващо изгуби надпреварата

Снимка: БТА
19:18 23.11.2019
Amazon заведе дело във федералния американски съд в петък в опит да оспори избора на Министерство на отбраната да възложи на Microsoft договор за облачни изчисления за 10 млрд. долара с Пентагона, предава Reuters. 

Компанията, чието подразделение Amazon Web Services изгуби надпреварата за ключовата обществена поръчка, не обяснява основанията за подаденото оплакване. 

Миналата седмица американският министър на отбраната Марк Еспер отхвърли всяко предположение за пристрастност в решението на Пентагона да възложи договора на Microsoft. Думите му дойдоха по повод предварителната информация, че Amazon планира да го оспори.

„Вярваме, че фактите ще покажат, че те проведоха подробен, задълбочен и справедлив процес при определяне на нуждите на организацията, най-добре посрещнат от Microsoft“, казва пък компанията-победител в изявление.

Amazon бе смятана за фаворит за спечелването на договора, известен като Joint Enterprise Defense Infrastructure (JEDI), чрез който да предостави на Пентагона основни облачни услуги за съхранение на данни и поддържане на процесите, свързани с изкуствения интелект, машинното обучение и възможността за обработка на критични за мисиите натоварвания.

Още през април от надпреварата бяха изключени IBM и Oracle, втората от които също заведе дело, но го загуби, а след това заяви, че поръчката е обременена от конфликт на интереси. 

Amazon е лидер на пазара на облачни изчисления, притежавайки около една трета от него. През последните години Microsoft положи огромни усилия да набере скорост в същата ниша и днес вече е вторият най-голям играч в света, давайки заявки за все по-голямо развитие. 

Що се отнася до договор JEDI, сянка върху него хвърля и конфликтът между американския президент Доналд Тръмп и основателят и главен изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос. Милиардерът притежава и изданието Washington Post, което е един от най-острите критици на сегашното управление. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: договор | Microsoft | Amazon | пентагона | JEDI

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини