Автобусните превозвачи излизат на протест през декември заради тол системата

Тол таксите са поредният проблем пред бранша, заявиха от Конфедерацията на автобусните превозвачи

Снимка: Economic.bg/Архив
11:31 25.11.2019

Автобусните превозвачи ще излязат на протест през декември заради тол системата. Това каза Магдалeна Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи, съобщи „Фокус“. Тя обясни, че предприемат тези крайни действия заради неизпълнени от държавата обещания за решаване на проблемите в транспортния сектор. Сред тях са нерегламентираният превоз на пътници, тол таксите и субсидирането на сектора.

„Основният проблем, който трябваше да бъде решен, беше нормативната промяна на Закона за автомобилните превози, откъдето да тръгне съответно промяната и на останалите нормативни документи. Към днешна дата законът все още не е финализиран“, заяви Милтенова.

По думите ѝ другият проблем, който е изключително важен за бранша, е нерегламентираният превоз на пътници. „Единственият възможен вариант е инкриминиране на това деяние“, каза още тя.

Магдалeна Милтенова допълни, че средствата за субсидиране на бранша са крайно недостатъчни, а това води до отлив на превозвачи, фалиране на фирми и оставяне на населението без транспорт. По думите ѝ размерът на тол таксите е поредният проблем, който ще се добави към транспортния сектор.

Символичните протестни действия на автобусните превозвачи започват на 13 декември и ще продължат до 13 януари. Ако дотогава няма пътна карта с ясно разписани поети ангажименти и конкретни срокове, ще започнат ефективни протестни действия, допълни Магдалeна Милтенова.

Припомняме, че в средата на ноември от МРРБ обявиха размерите на тол таксите за обществено обсъждане. Според тях всички тежкотоварни камиони с тегло между 3.5 и 12 тона ще плащат между 4 и 7 ст. на километър, в зависимост от емисионния клас на превозното средство.

Тарифата за автобусите с тегло над 12 тона ще е от 5 ст. до 9 ст. на километър за автомагистралите, от 4 ст. до 8 ст. на километър за първокласните пътища и от 3 ст. до 6 ст. на километър за втори клас пътища. Автобусите с тегло до 12 тона ще плащат с 1 ст. по-евтино на километър, стана ясно от публикуваните цени на регионалното ни министерство. Обхватът на тол ситемата пък беше обявена от АПИ в началото на месеца.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: автобусни превозвачи | толсистема | размер на тол такси

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини