Без страх Huawei се готви за ескалация на атаките от САЩ

Рен Джънфей не очаква значително въздействие върху бизнеса на своята компания

Снимка: БТА
15:22 21.01.2020
Вашингтон може да засили допълнително кампанията си срещу Huawei тази година, но въздействието от това върху бизнеса на компанията няма да е много значително. Това заяви основателят на китайския гигант Рен Джънфей по време на Световния икономически форум в Давос, предава CNBC. 

През 2019 г. Huawei бе поставена в „Черния списък“ на САЩ, което силно ограничава достъпа на компанията до американски технологии, от каквито тя все още е зависима. Стъпката доведе до това, че тази година китайската компания ще трябва да пусне флагмански телефони без мобилните услуги на Google. Всичко това амбицира Huawei да лансира и собствена операционна система HarmonyOS, която обаче все още не внедрена в нито едно устройство.

Рен очаква този натиск да продължи. „ През 2020 г., тъй като вече натрупахме опит от миналата година и имаме по-силен екип, мисля, че сме по-уверени, че можем да оцелеем дори при по-нататъшни атаки“, добави обаче той.

По думите на Рен, Huawei е похарчила „стотици милиарди“, за да подготви „план Б“, позволил на компанията да оцелее. Обръщайки внимание на несигурността, идваща от САЩ, той подчертава: „Ето защо издържахме на първия кръг на атаката“. 

Huawei отдавна е обект на атаки от Вашингтон, но през минала година – на фона на търговската война между САЩ и Китай, те се разразиха с невиждано досега ожесточение. Освен собствените си действия за блокиране на бизнеса с базираната в Шънджън компания, администрацията на Доналд Тръмп направи всичко по силите си да повлияе и на международните си партньори да направят същото. 

Всичко това се случва заради опасенията за сигурността на продуктите на Huawei, особено предвид факта, че компанията е най-големият глобален производител на телекомуникационно оборудване. А светът в момента е на прага на 5G еволюция, като една по една страните по света започват да надграждат мобилните си мрежи. Тезата на Вашингтон е, че гигантът оставя „задни вратички“, през които властите в Пекин могат да извършват кибершпионаж и да крадат интелектуална собственост. 

Атаките срещу Huawei са нож с две остриета. На пръв поглед те ограничават бизнеса на компанията, но в дългосрочен план може да я направят много по-независима. Сега както гигантът, така и китайското правителство са по-сигурни и мотивирани от всякога да инвестират в собствени технологии, за да се еманципират от американските. Сред най-острите нужди са тези от чипове и операционна система. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: САЩ | смартфони | бизнес | търговска война | Huawei | черен списък | Рен Джънфей

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини