Големите фондовете се чудят къде да влагат парите си

Експерт прогнозира обрат в света на финансите - хората масово ще инвестират парите си в сферата на необанкирането и финтех

Големите фондовете се чудят къде да влагат парите си

Снимка: pexels

11581 ~ 2 мин. четене
Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Намирането на подходяща инвестиция се оказва най-големият проблем за заможните инвеститори и мениджърите на фондове, присъстващи на Световния икономически форум (WEF) в Давос тази седмица, пише CNBC.

Светът на инвестициите е засегнат от бавния растеж и свръхниските лихви. Доходността от облигациите намаля, а мнозина смятат, че при акциите най-големите печалби вече са направени. В понеделник Международният валутен фонд (МВФ) прогнозира глобален растеж от 2.9% за 2019 г. и 3.3% през 2020 г., намалявайки предишните си прогнози.

Мартин Гилбърт, заместник-председател на британската инвестиционна компания Standard Life Aberdeen каза, че пазарите изглеждат стабилни, но за големите инвеститори решението къде да разпределят капитала си е основна грижа. „Най-големият проблем пред инвеститорите, с които работя, е къде да вложат парите си и това е проблем, който имат всички“, споделя той.

Според него единственият клас активи, от който „леко се притеснява“ по отношение на високите оценки, са държавните облигации. Имотите, акциите и джънк облигациите му изглеждат "разумни".

Гилбърт сподели още, че настоящата тенденция за големите фондове и инвеститорите с ликвидни активи над определена стойност, е да напускат публичните пазари и да се насочват към частните, където глобалният капитал вече отчита промени с около 5%. „Затова те купуват инфраструктура - било то недвижими имоти, студентски общежития, летища - всички тези класове активите отчитат големи парични потоци“, каза мениджърът на фонда.

След десетилетия в Aberdeen Asset Management, последният голям проект на Гилбърт беше да спомогне за осъществяването на сливането със Standard Life през 2018 г. Сега той трябва да се оттегли от ролята си и да заеме нова позиция в английската компания за финтех Revolut като неизпълнителен председател на Борда.

Гилбърт каза, че има афинитета към растящите компании, но мисли, че ще дойде повратен момент, в който хората ще се почувстват сигурни да внасят парите си в необанките и финтех компаниите.

Коментари: 0