Boeing прави тестов полет на новия си 777X тази седмица

Доставките на модела бяха отложени по-рано

Boeing прави тестов полет на новия си 777X тази седмица

Снимка: Boeing

1088 ~ 1 мин. четене
Boeing планира да извърши първия тестов полет на забавения си самолет 777X по-късно тази седмица, заявиха два източника пред "Ройтерс" днес.

Източник, близък до един от деветимата клиенти на самолета с широко тяло, заяви, че полетът ще се извърши в четвъртък или петък в търговската база на Boeing извън Сиатъл, в зависимост от времето.

Друг запознат с програмата каза, че полетът ще се случи в края на тази седмица.

Агенцията не успя да се свърже с Boeing за коментар.

Boeing заяви, че най-големият ѝ двумоторен самолет, проектиран да побира средно 406 души, ще лети за първи път в началото на 2020 г., като първият самолет ще бъде доставен през 2021 г. Първоначалната дата за доставка беше средата на 2020 г.

Преди дни се появи информация, че новият флагман на Boeing - 777X, е заплашен от подобни проблеми с безопасността, както и злополучния 737 Max, според вътрешни имейли.

Съобщенията между служители, пуснати като част от проучването на Сената на САЩ за две фатални катастрофи със 737 Max миналата година, подчертават опасенията на служителите на Boeing, че 777X - модифицирана версия на съществуващия самолет - може да бъде уязвима към технически проблеми.

През септември миналата година 777X претърпя неуспех, когато не успя да премине наземните си тестове, заради настъпила експлозивна декомпресия, която разкъса фюзелажа и откъсна пътническата врата.
Коментари: 0