Давос в числа: От климатичните промени до милиардерите

Темата за климатичните заплахи измести дори въпроси като кибератаките и тероризма

Давос в числа: От климатичните промени до милиардерите

Снимка: БТА

На Световния икономически форум през 2019 г. активистката Грета Тунберг заяви, че е време всички да започнат да се паникьосват от климатичните промени, припомня Bloomberg. Това може би вече постепенно се случва, след като година по-късно на същия форум е видно, че съобщението на Тунберг е било аларма за доста от участниците.

Докато конференцията отбелязва 50-ата си годишнина през 2020 г., темата за глобалното затопляне е коментирана повече от когато и да било. В годишното проучване на форума за рисковете по света климатичните заплахи изместиха дори въпроси като кибератаките и тероризма.

Срещата в швейцарския ски курорт идва след най-горещото изминало десетилетие и година, в която Венеция бе застигната от наводнения, части от бразилската тропическа гора бе обгърната в пламъци, а Австралия горя повече от месеци. Тунберг предсказа всичко това още миналия януари месец, обявявайки пред публиката си в Давос, че "къщата ни гори". За да подчертаят важността на въпроса, климатичните активисти, които са част от тазгодишната конференция, поеха марш от град Ландкварт до Давос, разстоянието между които е 43 километра.

Участниците от Европа знаят, че времето в региона е нетипично топло за сезона напоследък. В Давос все още има достатъчно сняг за ски, но планините в малко по-ниските райони на Германия, Австрия и Швейцария не са покрити със сняг. Във Финландия температурите този януари са с приблизително 10 градуса по Целзий по-високи спрямо средното ниво в дългосрочен план.

Почти една пета от тазгодишните сесии на форума в Давос са свързани с климата, което е увеличение с 13% спрямо 2010 г., когато финансовата криза все още бе прясна тема в умовете на хората.

Организаторите прегледаха и наскоро издадения „Манифест от Давос 2020“, който призовава за по-добър облик на капитализма, който преминава отвъд акционерната стойност. Организацията се доверява на Тунберг, чието съобщение бе, че настоящата икономическа система представлява предателство за бъдещите поколения.

По-добра версия на капитализма би означавала и справяне с неравенството между бедни и богати, което е взривоопасен политически въпрос. Форумът заявява в доклада си, публикуван тази седмица, че неравенството ще се влоши, освен ако правителствата не започнат да правят повече, за да осигурят тези, които са най-афектирани от бързите технологични промени. Според форума това е съобщение и за основните световни корпорации, от които форумът взима значителен дял за близо 350-милионния си годишен бюджет през 2020 г.

Сред бележитите участници на Световния икономически форум влизат и изпълнителният директор на JPMorgan Chase & Co. Джейми Даймън, както и Маргарита Луи-Дрейдус, която е начело и на едноименната селскостопанска търговска къща.

Неравенството между мъжете и жените остава друга основна тема. Докато Световният икономически форум обръща внимание на значението за многообразието, мъжете все още изнасят най-много речи по време на конференцията.

На нея ще говорят новият президент на Европейската централна банка Кристин Лагард и главният оперативен директор на Facebook Шерил Сандберг. И въпреки че делът на жени участници в конференцията се увеличава, той все още не може да стигне 25%.

Коментари: 0