Богатството на милиардерите намалява за първи път от десетилетие

Геополитическото напрежение и търговската война вече се усещат силно

Снимка: Pixabay
10:20 08.11.2019
Според доклада на UBS и PwC най-богатите хора в света малко са обеднели през 2018 г. заради геополитическите сътресения и волатилните пазари на акции. Богатството на милиардерите се е понижило с 388 млрд. долара в световен мащаб до 8.54 трлн. долара.

За последно хората с активи над 1 млрд. долара са "обеднявали" преди десетилетие, в разгара на световната финансова и икономическа криза.

Докладът констатира, че особено рязък спад има в широк Китай - вторият по големина дом за милиардери след САЩ - и в Азиатско-тихоокеанския регион, като цяло.

Частните банки, включително най-големият в света мениджър на активи UBS, вече усещат последиците от търговското напрежение между САЩ и Китай и глобалната политическа несигурност. През миналата година техните клиенти са преместили фокуса си и са се ориентирали към дълга с цел натрупването на повече пари.

„Богатството на милиардерите пада през 2018 г. за първи път от 2008 г. заради геополитиката“, казва в доклада, публикуван в петък, ръководителят на UBS за клиенти с ултрависоко нетно състояние Йозеф Щадлер.

Нетната стойност на най-богатите в Китай спада с 12.8% в доларово изражение на фона на спадовете на фондовите пазари и по-слабата местна валута и след като растежът на втората по големина икономика в света се забави до най-ниското си ниво от почти три десетилетия през 2018 г.

Въпреки спада, Китай продължава да произвежда нов милиардер на всеки 2-2.5 дни, каза Щадлер.

В световен мащаб броят на милиардерите пада навсякъде, освен в Америка, където технологичните предприемачи продължават да увеличават редиците на най-богатите в Съединените щати.

„Този доклад показва устойчивостта на американската икономика“, където в края на 2018 г. имаше 749-ма милиардери, заяви Джон Матюс, ръководител на частното управление на богатството на UBS в Съединените щати.

Сега има около 2 101 милиардера в световен мащаб - 589 индивида (или 38.9%) повече от преди пет години.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: богатство | UBS | милиардери | намаляване | PwC

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини