Борисов: Никой от кабинета не иска да работи с Бисер Петков

Премиерът призова майките на деца с увреждания, „ако толкова си го харесват, някога да управляват и да си го сложат за министър“

Служителите на Министерството на труда и социалната политика са се оплаквали от досегашния социален министър Бисер Петков, останалите министри също не са искали да работят с него. Така обясни днес премиерът Бойко Борисов решението си от петък вечерта да поиска оставката на Петков. Той също така каза, че във вторник за поста ще бъде предложена зам.-министърът на образованието Деница Сачева.

Когато от журналистите разбра, че организациите на майките на деца с увреждания настояват Петков да остане на министерския пост, Борисов заяви, че оставката е негово решение и отговорност и че никой няма право на мнение по темата.

„Аз се отнасям с уважение към майките на деца с увреждания, приемал съм ги, 150 млн. лв., ако не и повече, им отпуснахме миналата година. Както обаче аз не им се меся с коя политическа формация си говорят, така министрите са само мое право да ги назначавам. Даже и Патриотите го знаят, че за да се назначи министър, трябва аз да се съглася. Отговорността за правителството е моя, не тяхна“, заяви премиерът.

„Във вторник ще предложим Деница Сачева. В петък беше поредното неразбирателство, защото не става дума само за хората с увреждания, там са и пенсионери, там са и точно тези уродливи явления, които се срещат. Имам предвид ТЕЛК-ове, болнични, където контролът трябва да се засили“, заяви Борисов и добави: „Самите хора в социалното министерство недоволстват. Пет пъти досега съм връщал оставката му, но просто и колегите му министри не искат да работят повече с него. В петък го извиках и му казах, че просто никой от кабинета не иска да работи с него“.

Борисов призова майките, „ако толкова си го харесват, някога да управляват, да си го сложат за министър и готово“.

По темата за кризата с водата в Перник Борисов заяви, че утре освободи от поста областния управител на Перник Ирена Соколова. Впоследствие премиерът получи подсказка от свой съветник, че оставката ще се гласува в сряда на заседанието на Министерския съвет.

„Мисля, че още утре (Соколова ще бъде освободена), разпоредил съм“, каза Борисов и след подсказката уточни: „В сряда ще има решение на Министерски съвет, но аз съм го обявил, казано е, подготви ли сме човек, в сряда ще обсъдим тази тема. Имаше градове и области, където имаха по-тежък проблем с водата. Те си сложиха режим, харчиха разумно, режимът сега им падна, подготвили сме, строим язовири, подменяме цялото водоснабдяване за стотици милиони“.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Бойко Борисов | оставка | Бисер Петков | болнични листове | ТЕЛК | Деница Сачева | майки на деца с увреждания

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини