Борисов: Никой от кабинета не иска да работи с Бисер Петков

Премиерът призова майките на деца с увреждания, „ако толкова си го харесват, някога да управляват и да си го сложат за министър“

17:15 01.12.2019
Служителите на Министерството на труда и социалната политика са се оплаквали от досегашния социален министър Бисер Петков, останалите министри също не са искали да работят с него. Така обясни днес премиерът Бойко Борисов решението си от петък вечерта да поиска оставката на Петков. Той също така каза, че във вторник за поста ще бъде предложена зам.-министърът на образованието Деница Сачева.

Когато от журналистите разбра, че организациите на майките на деца с увреждания настояват Петков да остане на министерския пост, Борисов заяви, че оставката е негово решение и отговорност и че никой няма право на мнение по темата.

„Аз се отнасям с уважение към майките на деца с увреждания, приемал съм ги, 150 млн. лв., ако не и повече, им отпуснахме миналата година. Както обаче аз не им се меся с коя политическа формация си говорят, така министрите са само мое право да ги назначавам. Даже и Патриотите го знаят, че за да се назначи министър, трябва аз да се съглася. Отговорността за правителството е моя, не тяхна“, заяви премиерът.

„Във вторник ще предложим Деница Сачева. В петък беше поредното неразбирателство, защото не става дума само за хората с увреждания, там са и пенсионери, там са и точно тези уродливи явления, които се срещат. Имам предвид ТЕЛК-ове, болнични, където контролът трябва да се засили“, заяви Борисов и добави: „Самите хора в социалното министерство недоволстват. Пет пъти досега съм връщал оставката му, но просто и колегите му министри не искат да работят повече с него. В петък го извиках и му казах, че просто никой от кабинета не иска да работи с него“.

Борисов призова майките, „ако толкова си го харесват, някога да управляват, да си го сложат за министър и готово“.

По темата за кризата с водата в Перник Борисов заяви, че утре освободи от поста областния управител на Перник Ирена Соколова. Впоследствие премиерът получи подсказка от свой съветник, че оставката ще се гласува в сряда на заседанието на Министерския съвет.

„Мисля, че още утре (Соколова ще бъде освободена), разпоредил съм“, каза Борисов и след подсказката уточни: „В сряда ще има решение на Министерски съвет, но аз съм го обявил, казано е, подготви ли сме човек, в сряда ще обсъдим тази тема. Имаше градове и области, където имаха по-тежък проблем с водата. Те си сложиха режим, харчиха разумно, режимът сега им падна, подготвили сме, строим язовири, подменяме цялото водоснабдяване за стотици милиони“.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Бойко Борисов | оставка | Бисер Петков | болнични листове | ТЕЛК | Деница Сачева | майки на деца с увреждания

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини