Британската икономика влиза със слаби показатели в четвъртото тримесечие

Глобалните трудности и неразбориите около Brexit са проблем както за бизнес инвестициите, така и за потребителските разходи

Снимка: БТА
16:16 05.11.2019
Британската икономика започна слабо последното тримесечие на 2019 г., показват различни проучвания. Огромният сектор на услугите е в застой през октомври, като опасенията за Brexit потискат новите поръчки, а потребителите остават предпазливи, пише Reuters.

Великобритания трябваше да напусне Европейския съюз на 31 октомври, което предизвика ограничено трупане на запаси от страна на бизнеса и домакинствата. Но Brexit бе отложен до 31 януари, а допълнителна несигурност внасят предстоящите избори на 12 декември.

Индексът на покупките (PMI) леко се покачи до 50 пункта, което е точно на границата между растежа и спада на производството. През септември показателят беше по-нисък – 49.5 пункта, което значи спад, а освен това е и най-ниското ниво, което беше постигано след кризата през 2009 г.

Всъщност, общият PMI, обхващащ производството, строителството и услугите, не може да прехвърли 50 пункта за трети месец подред, което също е антирекорд след 2009 г. насам.

„Основната бизнес тенденция е в най-добрия случай в застой“, казва Крис Уилямсън, икономист от IHS Markit – компанията, изготвяща PMI. “Отчитанията от октомври сами по себе си бяха в съответствие с 0.1% тримесечен спад на общото икономическо производство”, добави той.

Британската икономика загуби скорост през тази година, засегната от глобалния спад, предизвикан от търговската война между САЩ и Китай, както и заради увеличената несигурност около Brexit.

В Еврозоната производственият PMI се сви дори по-рязко, отколкото във Великобритания, което отразява по-голямата зависимост на Блока от износа към Китай.

Британските потребителски разходи бяха по-устойчиви от инвестициите в бизнеса, но проучванията във вторник показаха забавяне и при тях.

Британският консорциум за търговия на дребно заяви, че разходите за изграждане и ремонт на пътища са нараснали с 0.6% през октомври, което е най-високият темп от април насам.

Данните на Barclaycard показват, че ръстът на разходите като цяло се забавя до 1.5% спрямо 1.6% миналия месец, а Обществото на производителите и търговците на автомобили отчита 7% годишен спад в продажбите на нови коли.

По-ярък сигнал за забавянето идва от проучване на HSBC, което за разлика от повечето други показа, че предприятията са по-оптимистично настроени по отношение на перспективите за износ от преди година.
Бизнесът се опитва да планира дейността си спрямо крайните срокове за Brexit, които обаче се променят вече три пъти през тази година. Всъщност, според Reuters, тази несигурност трудно може да се измери от PMI.

Данните за БВП на Великобритания за второто тримесечие показаха свиване на икономиката с 0.2%, тъй като предприятията е трябвало да се справят с презапасяването със суровини, което се е случило преди първоначалния краен срок за Brexit – на 29 март.

Повечето икономисти очакват лек ръст през третото тримесечие, което означава, че Великобритания все пак ще избегне рецесия.

Но цялостната картина е тръдна, като Morgan Stanley прогнозира ръст от едва 0.2% през третото тримесечие и стагнация през четвъртото.

Централната банка на Англия трябва да актуализира прогнозите си за растеж в четвъртък, но икономистите, анкетирани от Reuters, не очакват промяна в лихвените проценти преди изборите през декември.

Опозиционната Лейбъристка партия планира да предоговори Brexit и да постави ревизираната сделка на референдум. Опозицията също така обещава значително по-интервенционистичен подход към икономиката.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Великобритания | индустрия | PMI | британска икономика

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини