Британската верига Tesco се изтегля от Азия

Все още няма сигурна сделка

Снимка: Tesco
08:51 09.12.2019
Най-големият търговец на дребно във Великобритания - Tesco, обмисля продажбата на магазините си в Тайланд и Малайзия, съобщи Би Би Си.

Tesco има около 2000 магазина в двете страни под марката Tesco Lotus и там работят около 60 000 души.

Ако бъде сключена сделка, това би означавало почти пълно оттегляне от международните пазари за гиганта в супермаркетите.

Единствените други чуждестранни магазини, освен в Ирландия, са в европейското звено, което работи на загуба.

На своя уебсайт компанията заяви, че е започнала преглед на азиатския си бизнес „след входящ интерес“, но не е посочила потенциалния купувач или купувачи.

В изявлението се казва още, че прегледът е на ранен етап и "не са взети решения относно бъдещето на Tesco в Тайланд или Малайзия".

Съобщението сигнализира за още едно отстъпление на Tesco от някога амбициозната му глобална експанзия.

Ако продажбата продължи напред, това би означавало, че компанията ще остане с магазини във Великобритания и Ирландия и ще има печалба в Централна Европа. Това звено обхваща Чешката република, Унгария, Полша и Словакия.

Новината идва и в момент, когато компанията измества фокуса си като част от програма за промяна, стартирана преди пет години. Планът за възстановяване е в отговор на счетоводен скандал и на фона на засилена конкуренция от други вериги супермаркети и онлайн конкуренти.

През последните години Tesco изостави няколко бизнеса по целия свят, припомня Би Би Си.

През 2015 г. веригата продаде южнокорейското си поделение за 6,1 млрд. долара, а година по-късно продаде бизнеса си Kipa в Турция, най-голямата верига супермаркети в страната.

В същото време тя продаде веригата ресторанти Giraffe само три години след като я купи за 49 милиона паунда.

Преди това Tesco се оттегли от САЩ, Япония и Китай.

Тази последна новина идва, след като главният изпълнителен директор Дейв Люис шокира инвеститорите през октомври, като заяви, че ще напусне „през лятото на 2020 г.“.

Той пое най-високата длъжност в компанията през 2014 г., малко преди да се разкрие, че търговецът на дребно е надценил печалбите си.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Великобритания | Азия | магазини | малайзия | супермаркети | Тайланд | търговия на дребно | Tesco

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини