Буферните паркинги в София са безплатни днес заради мръсния въздух

Общината чака среднодневните стойности да достигнат 200 мгк/куб. м, за да пусне „зелен билет“

08:36 10.12.2019

Столичната община отваря за свободен достъп днес буферните паркинги в София заради тежката ситуация с мръсния въздух в столицата. От събота стойностите на фини прахови частици са силно завишени, а Националният институт по метеорология и хидрология днес обяви жълт код за мъгла, която влошава ситуацията с въздуха.

Столичната община продължава да следи актуалната обстановка и има готовност при регистрирани над 200 мгк/куб. м среднодневни превишения да въведе „зелен билет“, съобщиха от пресцентъра на общината.

„Призоваваме гражданите, които имат възможност, да не използват личните си автомобили, а тези, които се отопляват на твърдо гориво - да преминат на алтернативно отопление“, става ясно то съобщението.

На сайта https://air.sofia.bg всички граждани могат да следят в реално време измерваните стойностите на ФПЧ, прогнозите за следващите дни, както и допълнителните мерките, които Столична община въвежда, в дните с по-високи нива на замърсяване. От началото на декември работи и специално мобилно приложение, което известява за предприетите мерки при повишена концентрация на ФПЧ. SofiAir може да се свали и използва на телефони с Android и iOS операционни системи.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини