„Булгаргаз” очаква природният газ да поевтинее с над 40%

Цените на парното и топлата вода ще се понижат с между 8% и 25% в различните градове на страната

13:02 26.03.2020
Природният газ може да поевтинее с 2-3% повече от предвижданите от април 40%. Това каза изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов по време на общественото обсъждане на цените на синьото гориво в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). 

Причината е спадът на цените на петрола и на дериватите му - мазут и газьол, както и цените на газа на хъбовете в Европа в последните 20 дни.

„Отчитайки динамиката на пазарите на петрола, на петролните продукти и спада на цената на ликвидните континентални хъбове - отчитайки тези спадове, ако „Булгаргаз“ на 31 март направи калкулации и предложи на КЕВР цена, със сигурност тя би била по-ниска от предложената. И това ще бъде в полза на пазара и на потребителите на природен газ в страната“, обясни Павлов.

Изпълнителният директор на "Топлофикация-София" Александър Александров, който се включи по Skype, каза, че не възразява относно предложението на регулатора цената на топлинната енергия в София да поевтинее с 25.14%. По думите му от столичното топлофикационно дружество единствено смятат, че цената на електроенергията няма да бъде релевантна през следващите три месеца, съобщава "Нова телевизия".

Изпълнителният директор на "Топлофикация-Бургас" Християн Илиев заяви, че няма възражения срещу предложението цената на топлинната енергия в Бургас от 1 април да бъде по-ниска с 16.4%. Михаил Ковачев, който е изпълнителен директор на "Топлофикация-Разград", също няма забележки срещу предложеното понижение на цената с 16 на сто.

Цената на електроенергията няма да има промяна. 

Припомняме, че преди дни Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) предложи от 1 април цените на парното и топлата вода да се понижат с между 8% и 25% в различните градове на страната. Предложението на КЕВР е цената на топлинната енергия в София да поевтинее с 25.14%. В Пловдив се предлага намаление на цената с 14.8%, в Бургас с 16.4%, във Варна със 7.8%, във Враца с 21.3%, във Велико Търново – с 16.6%, в Разград – с 16%.

Предложеното поевтиняване е резултат на измененията на условията на договора с руската компания „Газпром експорт“, която на 3 март тази година се съгласи да намали цената на синьото гориво за България с 40.3%. Промяната влезе в сила със задна дата от 5 август 2019 г. Законът за енергетиката обаче все още не е променен и това не позволява на КЕВР да определи цени със задна дата, уточняват от регулатора. Очаква се промените в ЗЕ да бъдат гласувани в Народното събрание другата седмица на извънредно заседание, тъй като депутатите се разпуснаха от днес до края на извънредното положение. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: цена | парно | природен газ | топла вода | Булгаргаз | КЕВР | Николай Павлов

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини