Владислав Панев, лицензиран инвестиционен консултант и професионален инвеститор:

Да влезем в „чакалнята“ и там да чакаме

Сега е моментът да проведем истински важните реформи, за да се качат доходите и да станем атрактивно място за живеене

Снимка: Личен архив
10:49 28.02.2020

Economic.bg продължава дискусията за членството на България в еврозоната, представяйки различни мнения на финансисти и експерти. Потърсихме по темата и Владислав Панев, лицензиран инвестиционен консултант.

Твърдо смятам, че България трябва да влезе в „чакалнята” на еврозоната и Банковия съюз. Изключително е важно контролът върху банките ни да бъде независим. А това ще бъде с една идея по-вярно, ако се осъществява от Франкфурт, вместо от София. Още помним фалита на КТБ, как тогавашният надзорник Иван Искров пееше народни песни с Цветан Василев вечерта, а в работно време го контролираше. Няма как да се случи. И сегашните шефове на БНБ ни дадоха достатъчно примери. Особено след като за 4 години провалилите се на стрес тестовете след КТБ банки отново са зле. След като през целия период рапортуваха бодро велики печалби.

"Чакалнята" обаче не гарантира приемане в еврозоната. Дания "чака" вече 20 години и няма никакво намерение да влиза. А и към момента това не изглежда много умна идея. Лихвите в Европа са минус 0.5%, и то след очакване за забавяне на икономиката и дори рецесия (и то преди появата на коронавируса). Как ще се стимулира пациентът в кома? Чрез намаляване на лихвите няма как, остава наливане на пари. Само че тогава следва още по-голямо балонизиране на имотите. Финансите са система, в която като затвориш една клапа, се отварят две други. Как ще се овладее ръстът на популистките партии? Те идват вследствие на отрицателните лихви и стимулите, които увеличават разликите между бедни и богати. Нужни са сериозни реформи.

Голямото предимство на България е геополитическата ориентация. По редица причини - и манталитетни, и исторически. Намаляването на лихвите при равни други условия е добре (стига да не са отрицателни) -разходите по преводите ще паднат. Хубавото е, че ще имаме време да видим какво ще се случва на запад от нас. И без това инфлацията в България се покачва, та до месец-два няма да отговаряме на критериите от Маастрихт. Така че и да искаме, няма да можем да приемем еврото.

За нас е важно да проведем истински важните реформи, за да се качат доходите и да станем атрактивно място за живеене. Това би бил същественият напредък към еврото. Важен е пътят, не крайната дестинация.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: еврозона | евро | чакалня | Владислав Панев