Държавата няма план Б, ако тол системата тръгне с фалстарт

Ще плащаме за по-добри пътища, които ги няма, оплакват се от транспортния бранш

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

Тол системата тръгва на 1 март и нямаме план Б, ако нещо непредвидено се случи. Това обяви проф. Олег Асенов, член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“, отговарящ за Националното тол управление, по време на представянето на системата. За пореден път той повтори, че целта ѝ е да се увеличат постъпленията от пътни такси, а парите да се използват за по-добра поддръжка на пътната инфраструктура. 

На днешната конференция присъстваха и представители на транспортния бранш, които попитаха проф. Асенов, защо се въвежда тол система при условие, че сегашното състояние на българските пътища не е добро. „От всичко, което казахте разбрах, че ние ще плащаме за по-добри пътища, тоест за нещо, което реално не съществува в момента“, заяви инж. Николай Нечев от Българското обединение на шофьорите.

На тази реплика от АПИ решиха да не отговарят, а да продължават да твърдят, че идеята на системата за електронно таксуване не е да има глоби и санкции, а да се подобри пътната инфраструктура. Без да отговори категорично на въпроса, проф. Асенов продължи с презентацията си. „Реализацията на проекта има за цел да промени модела на таксуване и да го доведе до това – който ползва и руши пътната инфраструктура, трябва да плаща“, каза Асенов.

Така например, ако превозвачите пътуват по магистрала "Тракия", ще трябва да платят по-високи такси, които са за този тип път. Но въпреки че ще платят повече, камионите им ще трябва да се движат с максимум 90 км/ч в отсечката между Чирпан и Стара Загора, за което на тях няма да им се приспаднат парите. Управляващите се оправдават с липсата на пари за ремонт и се надяват именно на тол системата, но голяма част от очакваните приходи за следващите три години вече бяха "наместени" от правителството, без да се предвиждат необходимите общо около 120 млн. лв. за тази отсечка от най-натоварената магистрала в България.

Припомняме, че след последната среща между превозвачите и управляващите, която се проведе в началото на януари, обхватът на тол системата беше намален значително. В нея ще бъдат включени само магистралите и първокласните пътища, а ще отпаднат второкласните. Таксите също бяха намалени почти наполовина, като вече се очаква да бъдат събирани годишно от тол такси едва 450 млн. лв. При започването на проекта правителството се хвалеше, че ще събира по 1.2 млрд. лв., заявявайки, че това ще е решението на хроничното недофинансиране на пътната инфраструктура.

Всичко това потвърждава думите на транспортния бранш, че те на практика ще са принудени да плащат за първокласни пътища, които обаче ги няма.

Проф. Олег Асенов обясни отново вариантите за заплащането на тол системата. Единият вариант е превозвачите да закупят бордови устройства и GPS тракети. За целта всяка фирма трябва да сключи договор с един от двата национални доставчици - „Интелигентни трафик системи“ АД и „Конкорд Смарт Инфраструктура“ АД. С въвеждането на тол  системата ще бъде въведена и така наречената маршрутна карта. Това е предплатена услуга, даваща възможност за плащане на пътната такса след старта на системата. АПИ я препоръчва при еднократни пътувания на камионите и автобусите, както и за транзитния трафик.

Чрез маршрутната карта превозвачите могат да минат по предварително определен маршрут със зададени начална и крайна точки. Потребителите имат възможност да посочат по желание и до 4 междинни точки за по-детайлно определяне на трасето. Системата автоматично генерира маршрут – най-кратък и най-бърз, който шофьорът да избере. В случай че се наложи шофьорът да се отклони по време на пътуването, той трябва да купи допълнителна маршрутна карта за новата дестинация. Ако обаче на пътя възникне инцидент или се появи препятствие, заради което бъде официално оповестен обходен маршрут, шофьорът ще може да премине по него, без да бъде санкциониран.

Инж. Николай Нечев отново опонира на пътната агенция и заяви, че ако за АПИ е предизвикателство създаването на тол системата, то за бранша е въпрос на оцеляване. В отговор Асенов заяви, че със закупуването на маршрутната карта ще се даде възможност на бизнеса за реална оценка на разходите за пътуване.

„С въвеждането на тези реформи транспортните фирми стават по-ефективни. Аз мисля, че българинът е умен човек и може да си направи сметката, а когато му се даде един инструмент да си направи сметката, ще го направи. Целта на реформата е не да убива някой, а да създаде реформа за по-добри пътища“, каза проф. Олег Асенов.




Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: АПИ | превозвачи | въвеждане | тол система | Олег Асенов