Държавата за втори път продаде 5-годишни ДЦК с отрицателна доходност

Правителството пласира ценни книжа на стойност 200 млн. лв. - общо 600 млн. лв. от началото на 2020 г.

Снимка: Economic.bg/ Красимир Свраков

Държавата пласира на вътрешния пазар още 200 млн. лв. дълг, като отрицателната доходност по емисиите става все по-отрицателна, показват резултатите от аукциона. На търга за 5-годишните ДЦК, организиран от Българската народна банка (БНБ), е била постигната среднопретеглена доходност от -0.14%. На аукцион през януари бяха пласирани облигации на същата стойност, със същия матуритет, при -0.11% доходност.

Резултатът показва, че инвеститорите (основно банки, пенсионни фондове и застрахователи), принудени от огромната разполагаема ликвидност и международната конюнктура, са готови да плащат на правителството, за да работи с парите им.

Общият размер на подадените поръчки е достигнал 341 млн. лв., което съответства на коефициент на покритие от 1.71. Това е признак за силен интерес от страна на институционалните инвеститори към българския вътрешен дълг.

Съгласно взетото от Министерството на финансите решение, бяха одобрени поръчки в размер на 200 млн. лв. номинална стойност, в т.ч. несъстезателни поръчки в размер на 56 млн. лв. при следните цени на 100 лв. номинал и съответните доходности, изчислени съобразно методиката, използвана от Министерството на финансите:


Датата на плащане за одобреното количество е 12 февруари 2020 г.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ДЦК | БНБ | държавни ценни книжа | Българска народна банка | вътрешни заеми

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини