България пропадна с едно място в индекса за демокрация на Economist

Влошаване през годините е отчетено в политическата култура на обществото и в състоянието на гражданските свободи в страната ни

Снимка: Economic.bg

Качеството на демокрацията в България остава значително над равнището си отпреди пет години, но в последните 4 години страната ни не показва никакви признаци за подобрение. И не само това, заради подобрението в показателите на държави от "третия" свят, България изостава в класацията и вече е след държави като Панама, Колумбия и Тринидад и Тобаго. Това става ясно от публикувания днес доклад за Световния индекс за демокрация на The Economist Intelligence Unit.

Докато през 2014 г. страната ни беше класирана на 55-о място сред всички 167 страни, обхванати от проучването, то през 2019 г. вече сме на 47-о място. Което изглежда като голям напредък, стига да не беше пропадане спрямо 2018 г., когато България стагнираше на 46-о място.

Когато България е „скочила“ от 55-ото място през 2014 г. на 46-о през 2015 г., в страната е било отчетено подобрение в следните показатели – работата на правителството и участието на гражданите в политическия живот. Впоследствие оценката за работата на правителство е продължавала да се покачва през годините, докато тази за политическото участие е останала без промяна.

Влошаване през годините е отчетено в политическата култура на обществото и в състоянието на гражданските свободи в страната ни.

Световният индекс за демокрация като цяло се е понижил от 5.48 пункта през 2018 г. до 5.44 пункта за миналата година. От The Economist Intelligence Unit отбелязват, че това е най-лошото равнище на индекса за света като цяло от създаването му през 2006 г. насам. Резултатът е дори по-лош от този през 2010 г., когато бе разгара на световната икономическа криза, когато показателят се понижи до 5.46 пункта.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: България | The Economist | Световен индекс за демокрация | състояние на демокрацията

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини